Macron a visegrádi országok megosztottságára játszik

Négyes csúcs Salzburgban: három közép-európai állam vezetői ott találkoznak a nemrég megválasztott francia elnökkel. A tét az EU együttműködésének elmélyítése és a viszony a magországok és az egykori szocialista államok között.

“Mi Európa szívéhez akarunk tartozni, oda, ahol Franciaország és Németország van! Nagyon is érdekeltek vagyunk a Visegrádi Együttműködésben, de számunkra létkérdés az Európai Unió!” – hangsúlyozta Robert Fico szlovák miniszterelnök. Szlovákia Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal együtt tagja a Visegrádi Együttműködésnek. Ezek az államok elutasítják, hogy migránsokat vegyenek át más uniós országoktól, ahogy ezt Brüsszel szeretné. Őket figyelmeztette Emmanuel Macron francia elnök júniusban a brüsszeli EU-csúcson : “az Unió nem szupermarket, ahol mindenki a tetszése szerint válogathat!” Orbán Viktor magyar miniszterelnök erre akkor úgy reagált, hogy “Macron még új fiú az EU-ban”. A franciák viszont arra játszanak, hogy a visegrádi együttműködés államai megosztottak. Ezért Macron tudatosan mellőzi Magyarországot és Lengyelországot. De mit ér el ezzel?

Macron távlati célja az eurozóna együttműködésének az elmélyítése. Most viszont Közép- és Kelet-Európában egy olyan francia elképzelést akar elfogadtatni, melyet az egykori szocialista államok egységesen elutasítanak – írja a Le Monde. Ez pedig a szerződéses munkavállalók ügye. Ami azt jelenti, hogy a közép és kelet-európai munkavállaló a saját államának feltételei szerint vállal munkát egy másik uniós országban. Vagyis magyar munkabért és szociális juttatást kap akkor is, ha mondjuk Franciaországban dolgozik. Ezt szociális dömpingnek tartják Párizsban, jogtalan előnyszerzésnek a munkaerőpiacon. Az EU munkavállalóinak mindössze 1%-a van ilyen helyzetben, de a franciáknak ez is sok. Kezdetben azt szeretnék elérni: maximálják egy évben az ilyen típusú munkavállalás lehetőségét.

Igazában persze ez csak a jéghegy csúcsa. A franciák harmonizálni kívánják az adók, a bérek és a szociális juttatások rendszerét az Európai Unióban. Ezt már Sarkozy elnök felvetette, de egységes elutasításba ütközött az Unió keleti államaiban. Az igazi szociális dömping ugyanis az, hogy a gyárakat nyugatról keletre telepítik az olcsóbb munkabérek miatt. Macron elnök saját szülővárosában is szembesült ezzel a problémával: az ott működő amerikai cég áthelyezi a termelést Lengyelországba! A francia elnök megígérte: rendezi ezt a problémát. Hogyan? Rejtély. Mindenesetre azokkal az államokkal keresi az együttműködést az Unió keleti részén, melyek nyitottak Brüsszel irányában. Szerdán Salzburgban az osztrák, a cseh és a szlovák vezetőkkel tárgyal. Csütörtökön Bukarestbe, pénteken Szófiába látogat. És Budapest? Most Varsóval együtt kimarad. Elvben van megállapodás Macron budapesti útjáról, de ezt egyelőre még nem erősítették meg.

Fotó: en-marche.fr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez