Hét fantasztikus dolog, amit nők találtak fel

Ha feltalálókra gondolunk, többnyire szakállas férfiarcokat látunk. Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Benjamin Franklin. Pedig nők is fedeztek nagyszerű dolgokat.

Be is mutatunk közülük néhányat.

Az ablaktörlő

windshield_wiper

 

Mary Anderson találta ki szükségszerűségből. 1903-ban Alabamából New Yorkba utazott, és látta, hogy egymás után állnak ki a kocsik az út szélére – a havat és a jeget tisztogatták a szélvédőjükről. Megtervezte hát az ablaktörlőt – vagyis a gumilappal ellátott kart, amit az autóból is mozgásba lehet hozni. 1904-ben adta be a szabadalmát, amit a következő évben már le is védtek. Jóllehet még csaknem egy évtizedet kellett várni arra, hogy széles körben elterjedjen, ma már nehéz lenne elképzelni az utazást ablaktörlő nélkül.

 

Csokidarabos keksz

 

chocolate_chip_cookies_-_kimberlykv

Oké, lehet, hogy itt kevésbé meglepő a feltaláló neme, de azért mindannyian hálásak vagyunk neki. Csokidarabos keksz nélkül a világ más hely volna. 1930-ban Ruth Wakefield dietetikus és táplálkozástudományt oktató tanár, akinek nem mellesleg egy kis kávéháza is volt, éppen sütit sütött a betérő vendégeknek, amikor rájött, hogy kifogyott a főzőcsokiból. Fogott hát egy tábla félédes csokit, darabokra tördelte és abban bízott, hogy sütés közben a hőtől elolvadnak a darabok. Nem olvadtak. A vendégek viszont odáig voltak a gyönyörtől.

 

Monopoly

monopoly

 

Elizabeth Magienek mondhatunk hálát a legikonikusabb társasjátékért. Eredetileg a háziúr játékának hívták. Ennek a szabadalmi kérelmét is 1903-ban adták be. Állítólag azért találta ki a játékot, hogy felhívja a figyelmet a földkisajátítások tragikus következményeire.

Napelemes otthon

 

napelem

 

Ezt egy magyar nőnek köszönhetjük. Dr. Telkes Mária alkotta meg az első napelemes fűtőrendszert. 1925-ben vándorolt ki az Egyesült Államokba és a legrangosabb műszaki egyetemen, a MIT-en dolgozott a napenergia felhasználási lehetőségeit kutató projektben. 1940-ben alkotta meg az első, napelemmel fűtött otthont Eleanor Raymond építésszel közösen.

Sör

sor

 

Azt persze nem tudjuk, hogy ki készített először sört, de Jane Peyton történész szerint évezredeken át a nők dolga volt a sörfőzés. “Úgy 7 ezer évvel ezelőtt Mezopotámiában és Sumerben olyan nagyra becsülték a nők ügyességét, hogy csak ők főzhették a sört és működtethettek ivókat” – írta kutatásai nyomán a Telegraph-ban. A sört egyébként az istenek ajándékának tartották akkoriban.

 

A szögletes aljú papírzacskó

paper-bags-1
A bevásárlás sokszor sokkal nehezebb volna Margaret Knight nélkül. Ő jött rá, hogy a papírzacskók sokkal hasznosabbak lennének, ha nem dőlnének el, ezért kitalált egy gépet, amely lapos feneket vágott ki a zacskóknak és aztán hozzájuk is rögzítette. Mielőtt levédette volna a gépet, egy Charles Annan nevű férfi ellopta a találmányt. Azt állította, hogy egy nő nem gondolhatott ki ilyen komplex dolgot. Margaret Knight bíróságra vitte az ügyet és 1871-ben az övé lett a szabadalom.
Operation Iraqi Freedom II
Kevlár
Bárkinek, aki golyóálló mellényt vagy sisakot visel, fejet kell hajtania Stephanie Kwolek előtt. A DuPontnak végzett kutatásai során ő találta fel a kevlárt, vagyis azt az anyagot, amely a golyóálló tulajdonságot adja ezeknek a ruhadaraboknak. A modern idők acélját 1966-ban szabadalmaztatták. Stephanie Kwolek negyvenéves pályafutása során huszonnyolc nagy jelentőségű találmányt alkotott és helyet kapott a feltaláló hírességek csarnokában.
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez