Hogy boldoguljanak majd a gyermekeink – folytatódik az OTP Fáy András Alapítvány projektje

Az OTP Fáy András Alapítvány hivatalosan ma zárja hároméves „O.K.+ 2007-2014” című Erasmus+ projektjét, melyet az Európai Unió részesített pénzügyi támogatásban. A nagy sikerre való tekintettel azonban folytatódik a pénzügyi és uniós ismeretek átadása három ország iskolásainak.

A program során az OTP Fáy András Alapítvány szakemberei új, európai uniós ismereteket feldolgozó és bővítő tréningmodulokat, illetve ezekhez kapcsolódó e-learning anyagokat fejlesztettek ki általános és középiskolásoknak. Ezeket partneriskoláik segítségével adaptálták a romániai és a szlovákiai gazdasági, oktatási környezetre és kultúrkörre, majd le is fordították román és szlovák nyelvre is.

Több ezer diákot, magyarországi és magyar ajkú romániai illetve szlovákiai fiatalt tréningeztek az alapítványi trénerek, miközben kérdőívek és mélyinterjú segítségével folyamatosan gyűjtötték a kutatási adatokat a gyerekektől és a tanároktól, hogy aztán 3 tanulmányban adhassanak átfogó képet a hazai és a határon túli szlovákiai, illetve romániai 10-18 éves magyar ajkú diákság pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tudásáról, alapvető pénzügyi és EU-s ismereteiről, pénzkezelési szokásairól, a megszerzett tudás hasznosíthatóságáról.

A projektben részt vevő iskolák záró projekttalálkozón összegezték Budapesten az eredményeket. Mindannyian büszkék arra, hogy egy ilyen nemzetközi sikerprojekt részesei lehettek és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Szlovákiában és Romániában is elérhetőek ezek a hiánypótló, helyi igényekhez igazított képzések.

Az ismeretek elsajátítását és még szélesebb körben való terjesztését az új modulokhoz készített színesebbnél színesebb e-learning anyagok is segítik, így ezeken keresztül azok a diákok is játszva tanulhatnak az Európai Unió társadalmáról, pénzügyi kultúrájáról, gazdaságáról, akik nem jutnak el személyesen a tréningekre.

Hogy eddig hány diák is profitált a projektből, azt – a végleges adatok összefoglalásakor
– dr. Sarkady-Kiss Lilla, az OTP Fáy András Alapítvány projektvezetője ismertette. „Összesen mintegy 5.200 diák, köztük 2.700 magyarországi, 1.200 szlovákiai és 1.300
romániai magyar ajkú fiatal vett részt az OK módszertanra épülő tréningeken és gazdagodott a jövőjét nagyban meghatározó ismeretekkel. Mindez majdnem kétszerese a projektben vállalt 2.700 oktatott főnek. A sikert a tényszerű számadatokon túl azonban sokkal inkább az jelenti számunkra, hogy az oktatott diákok rendkívül pozitívan nyilatkoztak az interaktív, inspiráló és szórakoztató képzéseinkről, innovatív és hatékony módszertanunkról, a megszerzett ismereteket pedig hasznosnak és az életükben jól hasznosíthatónak értékelték.”

Jóllehet az „O.K.+ 2007-2014” című program szakmai megvalósítása, támogatott
időszaka augusztus 31-én lezárul, a társadalmi igényeknek megfelelően azonban mégis
folytatódik. Már új tréning-időpontokat is kitűztek a következő tanévre, újabb intézmények bevonását is kezdeményezték az OK Projektbe. A partnerek közötti erős szakmai kapcsolatnak köszönhetően a magyar tanítási nyelvű iskolák és az Alapítvány között más programokban is aktív együttműködés kezdődött. Ezek mind azt a közös célt szolgálják, hogy a fiatalok minél több hasznos ismerettel gazdagodjanak jövőbeni életükhöz, boldogulásukhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez