Lengyelország miatt aggódik az Európai Zsidó Kongresszus

Egyre több az antiszemita jelenség Lengyelországban és eközben az erősen konzervatív kormányzat már egy éve nem áll szóba a helyi zsidóság vezetőivel – mondja Moshe Kantor, az Európai Zsidó Közösség elnöke, aki a Politico című brüsszeli lapnak nyilatkozott.

Még állami ünnepségeken is előfordulnak antiszemita és fasiszta megnyilvánulások Lengyelországban, ahol a legtöbb zsidót ölték meg a holokauszt idején. Ennek ellenére a kormánypárt egyik képviselője ezt írta egy közösségi oldalon: “nem értem, hogy sok zsidó miért támogatja az abortuszt a holokauszt után”. 

Néhány napja antiszemita nyilatkozat miatt leváltották a Nemzeti Turisztikai Hivatal főnökét Lengyelországban. Botrányos – írta Twitteren Lengyelország turisztikai minisztere, amint elolvasta a Nemzeti Turisztikai Hivatal elnökének interjúját. A miniszter közölte: azonnali hatállyal leváltja a Nemzeti Turisztikai Hivatal főnökét, aki március óta volt a vezetője az intézménynek. Mit mondott Marek Olszewski, aki a Gazeta Wyborcza című liberális lapnak nyilatkozott?

“A célom az, hogy Lengyelország vonzó oldalát mutassam be a külföldieknek. Auchswitz nem tartozik ezek közé. Ott a mártíromságról van szó. Különben is nem a zsidó elit szenvedett igazán azokban az időkben, hanem a lengyel! A zsidó elit szinte teljesen fennmaradt!”  Azzal is eldicsekedett az antiszemita hivatalnok, hogy a varsói a Zsidó Múzeumot is törölte a látnivalók listájáról. 

A második világháború előtt Lengyelországban élt a világ legnagyobb zsidó közössége, melyet a nácik szinte teljes egészében kiirtottak. Ennek a fő szimbóluma Auchswitz, ahol több mint egymillió férfit, nőt és gyereket gyilkoltak le. Itt veszett el a magyar zsidóság nagy része is a holokauszt idején. Auchswitz mint memento eddig szerepelt azon a listán, mely azokat a látnivalókat tartalmazza, melyeket Varsó hivatalosan megtekintésére ajánl a turistáknak. A miniszternek nem volt tudomása arról, hogy a Nemzeti Turisztikai Hivatal főnöke törölte Auchswitzot és a varsói zsidó múzeumot a listáról. Rögtön intézkedett a korábbi állapot helyreállításáról.

A Turisztikai Hivatal főnöke a jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság tagja, és többször indult önkormányzati választáson a párt színeiben. Korábban a lengyelországi zsidó közösség levélben fordult Jarosław Kaczynski pártvezérhez, hogy panaszt tegyen az antiszemita jelenségek miatt. Választ nem kaptak. Lengyelország miniszterelnöke itt volt Budapesten, amikor Netanjahu izraeli kormányfő találkozott a visegrádi vezetőkkel. A tanácskozáson a visegrádi vezetők szentül megígérték: fellépnek minden antiszemita megnyilvánulás ellen.

A lengyel elitben nagy hagyománya van az antiszemitizmusnak: a holokauszt után több pogrom is volt az országban – halottakkal. A Lengyelországot kormányzó kommunista párt többször is folytatott antiszemita kampányt, az egyik frakció, melyet az akkori belügyminiszter vezetett, nyíltan antiszemita volt. Lengyelországban az egykor virágzó, több mint 5 milliós zsidó közösség pár ezer főre apadt. A döntő többségüket a nácik megölték. A megmaradtak közül sokan emigráltak Nyugat-Európába, az USA-ba vagy Izraelbe. A zsidó államban nagy felháborodást váltott ki a legújabb antiszemita nyilatkozat Lengyelországban – pontosan ott, ahol az európai zsidóság legnagyobb temetője van.

Fotó: Auschwitz / Wikimedia Commons

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez