Megduplázzák a turistaadót a Baleár-szigeteken

Nemrég vezették be és most megkétszerezik az ecotasát, vagyis azt a környezetvédelmi adót, melyet a turistákra rónak ki Spanyolországban. Az ok? Túl sok a turista a Baleár-szigeteken és Barcelonában és túl kevés a pénz a regionális kormányzatok kasszájában.

Spanyolországban idén minden rekord megdől majd a turizmus terén: júliusban több mint tízmillió, idén az év első hét hónapjában 46,9 millió turista érkezett Spanyolországba. A szakértők szerint a katalóniai iszlamista merényletek sem csökkentik jelentősen az érdeklődést Spanyolország iránt.

Milyenek lesznek az új turistaadók Mallorcán és Ibizán, valamint a többi szigeten? A főszezonban, mely májustól októberig tart, három eurót kell leperkálnia az átlagos turistának naponta. Ha valaki ötcsillagos szállodában lakik, akkor napi négy eurót csapnak a számlájához. A vidéki kis hotelekben két euró lesz a turisták adója, a kempingekben és vendégházakban egy euró. Az utószezonban ennek a fele minden kategóriában. Végül ott is kétszeres az emelkedés.

Hogy fogadták a bejenetést a helyszínen? A kereskedők kétségbe vannak esve, mert az utasforgalom csökkenésére számítanak. A turizmusért felelős miniszter viszont optimista: lehet, hogy néhányan elmaradnak, de jönnek mások. A Baleár-szigetek vonzereje változatlan akkor is, ha ezért kétszer olyan magas turistaadót kell fizetni – véli a miniszter, aki ily módon szép összeget akar befizetni a tartományi költségvetésbe a Baleár-szigeteken.

Fotó: Menorca / Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez