Az USA kész atomfegyvert is bevetni Észak-Korea ellen

Ezt tudatta a világgal a Fehér Ház azt követően, hogy Észak-Korea sikeres hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre vasárnap.

Trump elnök telefonon tárgyalt Abe Sinzo japán miniszterelnökkel, majd a Fehér Ház kiadta a közleményt: az Egyesült Államok minden eszközzel, legyen az diplomácia, konvencionális vagy éppen nukleáris fegyver, megvédi saját és szövetségesei területét. Az USA még soha nem vetett be nukleáris fegyvert azóta, hogy két atombombát ledobott Japánra 1945 augusztusában. A koreai háború idején (1950-53) Douglas McArthur tábornok, az amerikai erők parancsnoka kérte az atomfegyver bevetését, de Truman elnök ezt elutasította és a nagy tekintélyű tábornokot leváltotta tisztségéből.

Kína hivatalosan tiltakozott Észak-Koreánál a hidrogénbomba-kísérlet miatt – tudatta a külügy szóvivője Pekingben. A BRICS államok, melyek vezetői csúcstalálkozón vesznek részt Kínában, szintén egyhangúan elítélték a hidrogénbomba-kísérletet. Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrikai vezetői elsősorban a globális gazdaság helyzetét vitatják meg Hsziamenben, de a négyszemközti megbeszéléseken óhatatlanul szóba kerül Észak-Korea is. Különösen így van ez Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök esetében. Ez a két nagyhatalom határos Észak-Koreával, melyet sokáig támogattak. Ezért állásfoglalásuk fontos lehet a nukleáris konfliktus elkerülésében a Koreai-félszigeten.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez