Küldhet-e pénzt a francia dzsihádharcosnak a mamája?

A francia ügyészség a terrorizmus támogatásával vádolta meg Nathalie Haddadit, aki dzsihádharcos fiának rendszeresen pénzt küldött külföldre. Ugyanezzel vádolta meg a dzsihádharcos öccsét és legjobb barátját. Mi történt?

Abbes Bounaga, az algériai származású francia fiatalember jól ismert volt a rendőrség előtt, de nem mint dzsihádharcos, hanem mint a kábítószer-kereskedelem egyik nem túl jelentős figurája, aki ingázott Franciaország és Algéria között, ahol apja élt. Többször volt börtönben. Ott vált a radikális iszlamista eszmék hívévé. Amikor kiengedték, akkor anyja segítségével Németországba szökött, majd onnan körbejárta az iszlám radikalizmus fellegvárait Indonéziában, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, az Egyesült Arab Emirátusokban és Észak-Afrikában. Utazásaihoz pénzt kért és kapott anyjától, öccsétől és a legjobb barátjától. Ez utóbbi a drogkereskedelemben vette át a helyét és ebből támogatta dzsihádharcossá lett haverját. Aki aztán végül az Iszlám Állam katonája lett. A hírek szerint 21 éves korában meghalt Szíriában.

A francia ügyészség másfél éves börtönbüntetés kiszabását kérte az anyára. Az öccsét és a legjobb barátját egy-egy év börtön fenyegeti. A bíróság szeptember végén mond ítéletet a perben, melyre sokan figyelnek. Családi szolidaritásról van-e szó ilyen esetekben vagy a terrorizmus támogatásáról? Franciaországból többezer dzsihádharcos fiatal ment külföldre, hogy az Iszlám Államért küzdjön. Vajon a családjuk és a barátaik mennyiben felelősek ezért?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez