Kínai hadgyakorlat – alacsonyan szálló rakétákat lőttek le Észak-Koreához közel

Elsőre eltalálták a célpontot az éjszakai hadgyakorlaton – számol be a South China Morning Post. Finom figyelmeztetés ez Észak-Koreának, de az Egyesült Államoknak is.

A hadgyakorlat helyszíne ugyanis a Pohaj-öböl volt, mely nemcsak Észak-Koreához van közel, de Pekinghez is. Ráadásul ez már a harmadik kínai hadgyakorlat azóta, hogy Észak-Korea felgyorsította nukleáris és rakétafejlesztési programját. Nemrég egy flottagyakorlatot tartottak a kínaiak, majd a szárazföldi erők Belső-Mongóliában mutatták meg, hogy harcra készek. Ennél egyértelműbben nehéz kimutatni, hogy Pekingnek mennyire elege van Észak-Korea növekvő katonai potenciáljából és állandó fenyegetőzéséből. De abból is, hogy Trump elnök gyakran fenyeget katonai megelőző csapással. 

A nagy amerikai – dél-koreai hadgyakorlatok nemcsak Észak-Koreát, de Kínát is nyugtalanítják. Az pedig különösképpen nem tetszik Pekingnek, hogy az újabb tervezett szankciók Észak-Korea ellen célba veszik azokat a kínai bankokat, melyeket az USA azzal gyanúsít, hogy ők intézik a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer pénzügyeit külföldön. Amerikai vélemény szerint Kína Észak-Korea egyetlen szövetségeseként a kereskedelem 90%-át kézben tartja – vagyis, ha akar, akkor nagy csapást képes mérni Észak-Koreára. Peking álláspontja viszont hasonló Putyin orosz elnökéhez: szankciókkal önmagukban nem lehet eredményt elérni. Ehhez tárgyalni kell Kim Dzsongunnal! Az ifjú diktátor leghőbb álma állítólag ugyanis az, hogy egyenrangú félként fogadják a Fehér Házban.

Közben Japánban is rakétavédelmi napot rendeztek. Ennek az az előzménye, hogy nemrég átrepült a szigetország felett egy észak-koreai nukleáris rakéta. A hidrogénbomba-kísérlet után pedig Észak-Koreában büszkén közölték, hogy olyan kis szerkezetet robbantottak fel, mely belefér egy interkontinentális rakéta robbanófejébe. Japán biztonságát elvben az USA garantálja, melynek legnagyobb flottája, a hetedik a szigetország kikötőiben állomásozik. Képes-e százszázalékos biztonsággal minden rakétát lelőni, mely Japánt fenyegeti? Ezzel kapcsolatban megoszlik a szakértők véleménye. De a kínai rakétavédelem nem hiába büszkélkedett azzal, hogy elsőre lelőtte a feltételezett észak-koreai rakétát, mert itt egyetlen nukleáris robbanófejjel ellátott rakéta is hatalmas pusztítást okozhat.

Fotó: a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg katonái / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez