Miért ugrott ki a kórház ablakán egy terhes nő?

Kínában szinte felrobbantak a közösségi oldalak, mert olyasmi történt Senhszi tartományban, ami minden családot érdekelhet. Egy anya a terhesség 41. hetében kiugrott a kórház ablakán és meghalt a méhében lévő gyermekkel együtt. Miért?

A 26 éves Ma nevű fiatalasszonyt szörnyű fájdalmakkal vitték kórházba, a magzatvíz elfolyt. Az orvosok gyorsan megvizsgálták és döntöttek: császármetszésre lesz szükség, mert másképp mind az anya, mind a baba élete veszélybe kerülhet. Az anya beleegyezett. Másutt ilyenkor a műtőbe viszik a szülő anyát, de Kínában nem elég az anya beleegyezése, kell a családé is. Jelen esetben a család megtagadta az engedélyt. Az anya a szobájában várta a döntést. Azután – máig nem tisztázott körülmények között – az ablakhoz ment és kivetette magát. Ki a felelős a tragédiáért?

A hozzászólók többsége a családot hibáztatja, sőt egyenesen gyilkosnak nevezi! Rámutatnak arra, hogy Kína egyik elmaradottabb tartományában történt a dolog, ahol falusi környezetben gyakran úgy vélik: a császármetszés lehetetlenné teszi a második szülést. Kínában faluhelyen az egyke törvény idején is két gyereket engedélyeztek. 2015 októbere óta már sok városban is ez a helyzet: a családnak joga van egy második gyerekre, ha első “csak” lány.

A lányok lebecsülése a Mennyei Birodalomban évezredes tradíció volt. A fő oka ennek az, hogy a kínai szokás szerint ha egy lány férjhez megy, akkor már az új család tagjának számít. Vagyis a saját szülei nem remélhetik, hogy öreg napjaikban a lányuk ápolja őket, mert a férjhez ment lány számára az “öregek” a férj szülei lesznek. Ezért ragaszkodik szinte minden kínai család a fiúgyerekhez. A nyugdíjak ugyanis faluhelyen olyan csekélyek, hogy megélni belőlük szinte lehetetlen.

A fiatal terhes nő öngyilkossága a felszínre hozta a kínai családok szinte összes aggodalmát. A közhangulat megváltozását mutatja, hogy a hozzászólók döntő többsége felszólítja a majd’ mindenható kommunista pártot: változtassanak a törvényeken! Legyen elég az anya aláírása az ilyen esetekben, hogy elkerülhető legyen az olyan tragédia, amikor egy terhes anya kiveti magát a kórház ablakán…

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez