Dzsucse: miért éppen Japán?

Hokkaidó szigete felett repült át az észak-koreai rakéta, mely azután a japán szigettől 2.000 kilométerre keletre csapódott be a tengerbe. Már volt egy hasonlóan sikeres rakétakísérlete Észak-Koreának Japán felett, mely pánikot okozott a távol-keleti szigetországban.

Pénteken összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa az új válsághelyzetet. Különösen azért aggasztja a japánokat az észak-koreai rakétakísérlet, mert Phenjan nemrég fenyegette meg Japánt és az Egyesült Államokat:

“A dzsucse bomba elsüllyeszti Japánt és hamuvá változtatja az Egyesült Államokat!” 

Ezzel a fenyegetéssel reagált Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozatára, mely újabb szigorú szankciókkal sújtotta a világot atomháborúval fenyegető, világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert. A dzsucse bomba az a hidrogénbomba, melyet Észak-Korea szeptember 3-án sikeresen kipróbált. Ráadásul olyan kis szerkezetet robbantottak fel, mely belefér egy interkontinentális rakéta robbanófejébe. Korábban egy ilyen interkontinentális rakéta átrepült Japán felett, komoly pánikot okozva a szigetországban.

  “Mind a négy japán szigetet elsüllyesztjük!” – hangzik a fenyegetés Japánnál szemben. Korea 1910 és 1945 között japán gyarmat volt, emiatt igen komoly az ellenszenv a japánok iránt. A dzsucse részben erre is épül: olyan szélsőségesen nacionalista ideológia, mely felhasználja a marxizmus egyes elemeit is. A rendszer alapítója, Kim Ir Szen találta ki ezt a nemzetiszocialista ideologiát, mely évtizedek óta Észak-Korea hivatalos vallása. Jelenleg Kim Ir Szen unokája, Kim Dzsongun uralkodik a 24 milliós államban, mely minden erejét önálló nukleáris ütőerő kifejlesztésére fordítja, miközben a lakosság többsége nyomorog.

A koreai háború idején (1950-1953) az amerikai légierő porig rombolta Észak-Koreát. Így az amerikaellenes nacionalizmus is komoly tömegtámogatásra számíthat. “Csak hamu és sötétség marad az Egyesült Államokból!” – fenyeget Észak-Korea. Mely az ENSZ Biztonsági Tanácsát Amerika ügynökeinek nevezi és a pokolba kívánja. Az ENSZ BT egyhangúan szavazta meg az újabb szankciókat Észak-Korea ellen, de Oroszország és Kína felvizezte az eredeti amerikai határozati javaslatot. Az USA teljes olajembargót akart Észak-Korea ellen, de ezt a kínaiak nem fogadták el, mondván: az ifjú diktátor teljesen kiszámíthatlan! Ha a falhoz szorítják, akkor lehet, hogy csakugyan megindítja a nukleáris háborút. Annak pedig beláthatatlan következményei lennének a sűrűn lakott térségben. Kína attól tart, hogy háborús helyzetben Észak-Koreából menekültáradat indulna el, melyet nehezen tudnának feltartóztatni, hiszen a két államnak több, mint 1.400 kilométeres közös határa van.

Fotó: A dzsucse-torony Phenjanban

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez