Magyar támogatással gyűjtik a hulladékot Kárpátalján

Idén már másodízben indult és ezúttal tíz napig tart több mint 30 kárpátaljai településen a Tiszta Kárpátaljáért indított hulladékgyűjtő akció. A projektet a Miniszterelnökség kárpátaljai kormánybiztossága 14 millió forinttal támogatja.

A Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) kezdeményezésére a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) szervezésében idén májusban indított környezetvédelmi program a kárpátaljai magyar települések környezetének és a megye kulturális és turisztikai helyeinek szeméttől történő megtisztítását, a városok és falvak közterületeinek tereprendezését tűzte ki célul.

Az egykori beregszászi bútorgyár stadionjában startolt hulladékgyűjtő akciót indítása alkalmából mondott beszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa jelképesnek nevezte, hogy a magyarországi Te szedd! hulladékgyűjtési kezdeményezés indulásának napján indul Kárpátalján a hasonló mozgalom második fordulója.

Biztatónak nevezte, hogy Kárpátalján a szemléletformáló akció májusi első szakaszához csatlakozott több mint kéttucat településen mintegy ezer önkéntes a rossz idő ellenére 7,5 tonna hulladékot gyűjtött össze három nap alatt. Magyarország kormánya és a kárpátaljai kormánybiztosság ezért is támogatja az előremutató kezdeményezés folyatását, annál is inkább, hogy a helyzetben még nem állt be lényeges javulás, hiszen Kárpátalja 13 ezer négyzetkilométernyi területét továbbra is hárommillió tonna szemét borítja, 250 körüli az illegális hulladéklerakók száma, s ezek zöme a Tisza mentén található, így a nagy része áradáskor Magyarországon köt ki – tette hozzá.

hulladek2
Emlékeztetett rá: szívügyének tekinti, hogy a Tisza, a “legmagyarabb folyó” megszabaduljon a hulladéktól s – mint fogalmazott – ez egyben nemzeti ügy is. Reményét fejezte ki, hogy a magyar kormánytámogatással folyó program szemléletváltást indít el a soknemzetiségű helyi lakosság körében, és ráirányítja a figyelmet Kárpátalja infrastrukturális elmaradottságára, többek között arra, hogy a megyében egyetlen hulladékfeldolgozó üzem sincs.
Grezsa István jelezte, a Tiszta Kárpátaljáért mozgalomhoz gondnoki szolgálat is társul, amely azt tűzte ki célul, hogy megtisztítja a szeméttől és rendezi a magyar szempontból fontos kárpátaljai idegenforgalmi objektumok környezetét. Ennek köszönhetően a magyarországi és ukrajnai turistákat nem fogja zavarni a szemetes környezet látványa – mutatott rá a kormánybiztos.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez