Megint hadba szólította a muszlimokat Oszama bin Laden fia

Hamza bin Laden, aki apja örökébe akar lépni, arra szólította fel a szunnita muzulmánokat szerte a világon, hogy menjenek Szíriába és harcoljanak a “keresztesek” és a síiták ellen.

Szíria ügye az egész világ muzulmán közösségének ügye – mondta a múlt héten közzétett hangüzenetében Hamza bin Laden. Hogy a felvétel mikor készült, nem tudni.

A most 28 éves Hamza fel akarja éleszteni az al-Kaidát és már korábban azt üzente a világnak, hogy bosszút áll apja megöléséért. Most arról beszélt, hogy minden muzulmánnak – és itt nyilván a szunnitákra gondolt – támogatnia kell az ellenállást a keresztesekkel, síitákkal és a nemzetközi agresszióval szemben, egészen a győzelemig. “Az éberség létfontosságú, akárcsak a gyors, komoly és jól szervezett akciók, hogy az áldott Szíria népét  addig segítsük, amíg nem késő.”

A hat éve tartó szíriai háborúban részt vesz egy sor szélsőséges fegyveres csoport, köztük az al-Kaida ottani leányvállalatából, az an-Núszra Frontból lett Dzsabhat Fateh al-Sham, mely a nyár végén elfoglalta Idlib városát az ország északi részén. Az an-Núszra Front tavaly hivatalosan szakított az al-Kaidával, ám szakértők szerint ez és a névváltozás csak a márka újraépítését célozta: a csoport az ISIS-nél mérsékeltebb erőnek igyekszik feltüntetni magát az újjászületés reményében. Hamza bin Laden az al-Kaida újraélesztése után annak vezetőjeként ki akarja használni az Iszlám Állam meggyengülését Szíriában és Irakban és az al-Kaida zászlaja alatt akarja egyesíteni a világ iszlamista fegyvereseit  – írja az AFP.

Hamza bin Ladent januárban tette terrorista listára az Egyesült Államok. Az 1989-ben, Dzsiddában született fiú édesanyja Khairiah Szabar volt, az al-Kaida alapító három feleségének egyike. Hamza bin Laden tavaly, apja halálának ötödik évfordulóján kezdett különös aktivitást mutatni. Augusztusban egy másik hangüzenetben szaúdi támogatóit szólította fel arra, hogy lázadjanak és döntsék meg a királyságot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez