Iráni elnök: az USA nagy árat fizetne, ha kilépne a nukleáris egyezményből

A CNN hírtelevíziónak adott exkluzív interjúban Hasszán Rohani elnök megerősítette: fel vannak készülve arra az esetre, ha az Egyesült Államok kilép a nagyhatalmak és Irán nukleáris egyezményéből.

Évekig tartó tárgyalások után 2015-ben hat nagyhatalom – az USA, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – megállapodott Iránnal abban, hogy a közép-keleti állam csak békés célból fejleszti nukleáris technológiáját. Az egyezményt az Obama adminisztráció írta alá és Donald Trump a választási kampány során “a lehető legrosszabbnak” nevezte azt. Csatlakozott Netanjahu izraeli miniszterelnök bírálatához, aki szerint az USA és a többi nagyhatalom hibát követett el az egyezmény aláírásával. Netanjahu Iránt Izrael esküdt ellenségének tartja, hiszen a vallási vezetés a zsidó állam létét sem ismeri el. Hasszán Rohani viszont, akit nemrég újra elnökké választottak, a mérsékelt irányzat képviselője, aki fontos szerepet játszott az egyezmény elfogadtatásában Iránban. Mi lesz, ha Trump felmondja az egyezményt?

“Nem hiszem, hogy ez az USA érdekében állna. Amerikának túlságosan is nagy árat kellene fizetnie ezért!” – hangsúlyozta Rohani elnök, aki a CNN hírtelevíziónak nyilatkozott New Yorkban, ahol részt vesz az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez