Egyiptom új kedvence – a lány, aki feljelentette a családját

Miután így hozzátartozók nélkül maradt Mariam Abduldzsalil al-Aszawi, többen azt kérik a kairói kormánytól: védje meg és vigyázzon rá, adjon neki havi járadékot és lakást. De miért?

Mariam Abduldzsalil al-Aszawi feljelentette a hatóságoknál az egész családját. Az apját azért, mert a Morszi elnök megdöntése után betiltott Muzulmán Testvériség tagja, anyját és fivérét pedig azért, mert az Iszlám Államhoz tartoznak. Sőt: részletesen beszámolt annak a sejtnek a működéséről, melyet édesapja vezetett és melynek szerinte az volt a küldetése, hogy a Testvériség bujkáló irányítóinak utasítására terrorakciókat hajtson végre.

A fiatal lány az Al Arabiyának mesélt a történtekről. Azt mondja: olyan videót vitt magával a biztonsági erőknek, mely bizonyítja apja részvételét egy katonatiszt, illetve rendőrök meggyilkolásában. De szállított felvételt arról is, ahogy anyja logisztikai támogatást nyújt az ISIS-nek és a Testvériségnek a Sínai-félszigeten. Azt mondja: a Muzulmán Testvériség fiatal tagjainak többsége csatlakozott az Iszlám Államhoz. Különböző sejteket hoztak létre, hogy terrorakciókat hajtsanak végre a Sínain és más kormányzóságokban.

Fotókat és információkat szállított a hatóságoknak a Testvériség és az ISIS tagjainak találkozóiról a házukban. Arról beszélt, hogy apja fegyvereket tartott a lakásban és nemcsak utasítást kapott majdani célpontjait illetően, hanem pénzt is a kiadásokra. Bátyja, Abdulrahman pedig részt vett egy terrortámadásban, melyben több rendőr is meghalt. Akcióik előtt a támadók bedrogozták magukat – állította.

A lány jelentése jelszavakat is tartalmazott és megfejtést ahhoz a tolvajnyelvhez, melyen telefonon beszéltek egymással az ISIS és a Testvériség tagjai. Valamint fontos információkat a sejtek vezetőiről.

Aszawi édesapját három évvel ezelőtt már lecsukták terrorszervezet támogatásáért. Miközben börtönbüntetését töltötte, édesanyja vezette a megbeszéléseket és osztotta ki a feladatokat a Sínai-félszigeten működő terroristáknak. Eközben magáévá tette az Iszlám Állam ideológiáját és tagja lett az ISIS-nek.

Azt szerette volna, ha a lánya is csatlakozik, de miután ő visszautasította ezt, azzal fenyegette, hogy megöli, ha bármit is elárul a hatóságoknak arról, ami a házukban folyik. A lány azt is megtagadta, hogy hozzámenjen egy dzsihádharcoshoz, akit anyja és nagybátyja szemelt ki neki.

A rögzített telefonbeszélgetések között, melyeket magával vitt a hatóságokhoz, az egyik Mohammed Ali Szaad al-Hanadi hagját tartalmazta. A férfi terrorista kiképzőtábort vezet a Sziwa-oázisban, a líbiai határ közelében és a felvételen éppen azt taglalja, hogyan toboroznak új tagokat az ISIS-be, miként képezik ki és csempészik át Irakba, illetve Szíriába őket.

A lány beszámolója még sok mindenre kitért. Arra például, hogy miként szállítják a Testvériség tagjait Irak és Szíria mellett Szudánba is, hogyan vesznek részt nők időről időre terrorakciókban, ruhájuk alá rejtve a fegyvereket vagy a robbanószer gyártásához elengedhetetlen anyagokat. Külön női osztag is van, fegyverhasználatra kiképezve.

Miután a lány feladta anyját és bátyját, azok kereket oldottak. Azóta Aszawi egyre-másra kapja a halálos fenyegetéseket az ISIS és a Testvériség nőtagjaitól.

Szerinte a Muzulmán Testvériség tagjaiban nincs együttérzés vagy kegyelem. Azt mondja, látta, ahogy izzott bennük a gyűlölet bárki ellen, aki nem tartozott közéjük, ahogy örültek olyan akciók sikerének, melyek ártatlan egyiptomiak halálát okozták.

Aszawi szerint a gyilkolás nem gond a családtagjainak. Mintha csak egy csirke nyakát vágnák át irgalom, vallási aggályok vagy lelkiismeret nélkül. A lány egy ideig egyik barátnőjénél élt, hogy kikerüljön a családjából. Most a biztonsági erők is vigyáznak rá.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez