Német választás: aggodalom a szélsőjobboldali AfD előretörése miatt

Először kerülhet be a világháború óta szélsőjobboldali párt a Reichstagba, és ez aggasztja az EU tagállamait éppúgy mint a nemzeti és vallási kisebbségeket Európában. A választások után minden valószínűség szerint újra Merkel kancellár alakíthat kormányt. Angela Merkel – a többi pártvezetőhöz hasonlóan – kizárta az együttműködést az AfD-vel. A szélsőjobb célkeresztjében elsősorban a muzulmán migránsok vannak, de aggódik a zsidó közösség is Németországban.

A harmadik helyre várják a közvéleménykutatók az Alternative für Deutschland szélsőjobboldali pártot, amely így frakciót alkothat a német parlamentben. Bár minden párt közölte, hogy nem köt vele koalíciós szerződést, de a 200 ezres zsidó közösség aggódik, hiszen most először fordulhat elő Németországban, hogy a második világháború után egy szélsőjobboldali párt hallathatja a hangját a parlamentben. A Yedinoth Ahronot nevű izraeli lap riportot készített Németországban élő zsidókkal a választások előtt.

“Ha az Alternative für Deutschland hatalomra jut, akkor én kivándorolok!”- mondja a 85 éves Salome Genon, akinek 29 családtagja lett a holocaust áldozata. Kettős állampolgár, így elköltözhet Ausztráliába, bár az ő korában ez nem épp könnyű vállalkozás. Az idős zsidó hölgyet különösen az háborította fel, hogy az Afd egy képviselőjelöltje, Alexander Gauland kijelentette: büszkék lehetünk a német katonákra mind a két világháborúban! “Nem hittem, hogy ilyen szavak német politikus szájából elhangozhatnak 1945 után!”- hangsúlyozta az idős zsidó asszony, aki az egykori NDK területén él, ahol különösen erős az AfD befolyása.

Egész Németországban gondot jelent, hogy a társas oldalakon sokan zsidóznak – mondja Josef Schuster, a Zsidó Tanács elnöke. Épp ezért tanfolyamokat szerveznek az antiszemitizmus ellen. Bár az AfD nacionalizmusa elsősorban a muzulmán migránsok ellen irányul, de a zsidó közösség tart tőle, hogy a fajgyűlölet őt is célbaveszi. “Attól félek, hogy ugyanaz lesz, mint Franciaországban. Már nem viselem látható helyen a Dávid csillagot!”- meséli egy középkorú zsidó nő. A 20 éves Dimitry Bilyarchik arra utal, hogy újra előkerültek régi antiszemita kifejezések. Például a bajor sörözőkben, ahonnan Hitler mozgalma annak idején elindult, ma újra Judenschlucknak nevezik az utolsó kortyot! ” A szavak nagyon fontosak!”- hangsúlyozza a 20 éves zsidó fiatalember, aki részt vesz egy tanfolyamon, mely az antiszemitizmus elleni hétköznapi küzdelemre nevel. A bejelentett antiszemita cselekmények száma 4%-al nőtt tavaly, és elérte a 681-et, de a valóságban ennél nyilván jóval több történt. Az AfD megjelenése a gátlások alól oldotta fel a német közvélemény antiszemitizmusra hajló részét és épp ezért aggasztja az egész zsidó közösséget a szélsőjobboldali párt várható választási sikere – írja a Yedinoth Ahronot című izraeli lap.

1 hozzászólás ehhez a cikkhez

  1. Elhiszem, hogy nem működik velük együtt. De azt már nem hogy kirúgja őket a parlamentből ha bekerülnek oda a választáson.

    Válasz

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez