A népszavazás után 72 órás ultimátumot kapott az iraki Kurdisztán

Sikeres volt a népszavazás az iraki Kurdisztán függetlenségéről – jelentette be Maszúd Barzáni, a kurd autonóm területek elnöke, aki tárgyalásokat javasolt a bagdadi kormánynak. Mely viszont egyértelműen megfenyegette az iraki Kurdisztánt: ha 72 órán belül nem állítja vissza az iraki határőrség szerepét, akkor leállítják a légijáratokat Kurdisztánba.

Vagyis elvágják az iraki Kurdisztánt a külvilágtól. Még keményebben reagált Erdogan török elnök: ha az iraki Kurdisztán kikiáltja a függetlenségét, akkor elzárjuk az olajcsapot! Minthogy Kurdisztán ebből él, ezért ez minden korábbinál komolyabb fenyegetés.

Ráadásul Irak és Törökország közös hadgyakorlatot tartott Kurdisztán határán. Finoman figyelmeztetve Barzáni elnököt, hogy a katonai beavatkozás egyáltalán nem kizárt. Abadi iraki miniszterelnök a hadsereg vezetőivel tárgyalt. Közölte: egyelőre a tárgyalások mellett van, a katonai megoldás nem jön szóba! Utána beszédben fordult “a kurd testvérekhez”, arra buzdította őket, hogy maradjanak meg Irak polgárainak. Az iraki miniszterelnök “mérsékelt” reakcióját sem a parlament, sem a hadsereg nem támogatja Bagdadban, ahol mindenáron meg akarják őrizni Irak területi egységét.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez