A tengerben érleli a bort egy horvát borászat a Pelješac-félszigeten

A turisták pedig alá is merülhetnek, hogy saját szemükkel lássák a folyamatot a víz alatt.

Egy különleges borászat újszerű eljárással kísérletezik Horvátországban, a Pelješac-félszigeten fekvő Drače városában: az Edivo Vina a tenger alatt érleli a borokat, amit az oda látogatók saját szemükkel is megnézhetnek, ha búvárruhát húznak és alámerülnek. Az élmény garantált, hiszen hajóroncsok és korallok között úszva láthatják, hogyan készül az a bor, amit aztán megvásárolhatnak vagy a vacsorához elfogyaszthatnak egy étteremben.

000edivo4
A bort először három hónapig érlelik a pincében, majd a nemes nedű különleges, agyagból készült amfórákba kerül, hogy a Mali Ston-öbölben pihenjen további 1-2 évig. A víz beszivárgását gumiszigeteléssel előzik meg, a tolvajok ellen pedig úgy védekeznek, hogy az amfórákat ketrecekbe zárják és rácsokkal rögzítik a tengerfenékhez. A Lonely Planetnek nyilatkozó ötletadók szerint ez az eljárás több szempontból is kedvez a borok minőségének, hiszen „a tengervízben ideális körülmények vannak a bor számára, a hűtés is természetes módon valósul meg, a tökéletes csend a víz alatt pedig szintén jót tesz a minőségnek”.

000edivo5

000edivo 000edivo3

Fotók: Facebook – Edivo Vina

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez