Az osztrák Zöldek elnökasszonya lesz az európai leszbikus konferencia fő szónoka

Ulrike Lunacek a választási kampány kellős közepén is talál rá időt, hogy felszólaljon az európai leszbikus konferencián, melyet Bécsben rendeznek meg.

Az angol-spanyol szakos bölcsész 22 éve vállalta nyilvánosan leszbikus kapcsolatát. Ausztriában ez akkor szenzációt keltett, de ma már senki sem foglalkozik vele a választási kampányban. A zöldek elnökasszonya az európai politikában is ismert, mert az Európai Parlament egyik alelnöke.

Most nehéz időszakot él át, mert szakadás történt a Zöldek pártjában és ez nem javítja a választási esélyeket. Ennek ellenére Ulrike Lunacek kitart az elvei mellett: semmiképp sem lép be egy olyan kormányba, melynek tagja a szélsőjobboldali Szabadságpárt, mely a melegekkel kapcsolatban meglehetősen konzervatív elveket vall. Ausztriában nemrég az elnökválasztás kapcsán volt egy összecsapás a Zöldek és a Szabadságpárt között. Hajszállal a Zöldek nyertek, így most Ausztriának Alexander van der Bellen személyében zöld elnöke van. A környezetvédő párt befolyása tehát jelentős, de annyira azért nem, hogy Ulrike Lunacek hivatalosan is elvehesse élete párját, mert a törvények Ausztriában egyelőre nem teszik lehetővé az azonos neműek házasságát.

Fotó: középen Ulrike Lunacek / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez