Mi lett Nadia Comanecivel? Interjú a román csodatornásznővel Montrealban

Hétszer ért el 10-est, vagyis maximális pontszámot Montrealban az olimpián 1976-ban egy 14 éves román kislány. Nadia Comaneci a torna koronázatlan királynője lett, megszakítva a szovjet tornászok világuralmát. Most újra Montrealban van, mert ott folyik a tornász világbajnokság.

Ott készítette interjúját a párizsi Le Monde munkatársa Nadia Comanecivel.

Perfect10Production – ez a cég neve, mely futószalagon neveli a tornászbajnokokat – immár Amerikának. A céget Nadia Comaneci alapította férjével, Bart Conner amerikai tornásszal, aki két aranyérmet nyert Los Angelesben 1984-ben. Hogy került Amerikába Ceausescu elnök kedvence, aki a Szocialista Munka Hőse lett olimpiai szereplése után?

Nadia Comaneci ma sem bírálja a diktátor rendszerét, mely lehetővé tette számára a kitörést. Dicséri edzőjét, Károlyi Bélát, akivel ma is gyakran találkozik, hiszen Károlyi is Amerikába helyezte át a székhelyét. Jelenleg Texasban él. Károlyi Béla “disszidált” a Ceausescu féle Romániából és a hatóságok attól tartottak, hogy híres tanítványa is követi őt – annak ellenére, hogy Nadia egy ideig a diktátor fiának, Nicu Ceasescunak a barátnője volt. Végül Nadia döntött: 1989-ben emigrált. Egy hónappal azelőtt, hogy megbukott volna a Ceausescu-rendszer Romániában.

nadia_comaneci_2016_stamp_of_romania_2

Nadia Comaneci ma Oklahomában él, egy egész tornászbirodalmat irányít: amióta a tavalyi olimpián a versenyzőink aranyérmeket nyertek, mindenki tornász akar lenni Amerikában!-  mondja mosolyogva. Ő maga 20 éves korában befejezte, de azóta is kemény fitneszedzéseket tart. Ezért ma is remekül néz ki, és tíz évet letagadhatna a korából, melyet egyébként nem titkol: 55 éves.

Évente ötször vagy hatszor hazalátogat Romániába. Ma is románnak tartja magát. Próbálták beugratni, hogy kamatoztassa a hírnevét, legyen politikus. Ő a józan eszére hallgatott: mindenki foglalkozzon azzal, amihez ért. Nadia Comaneci élete a torna. Nem panaszkodik, hogy emiatt nem volt gyerek- és ifjúkora. Csodálkozik rajta, hogy Montrealban még emlékeznek rá.

“Manapság az emberek arra sem emlékeznek, ami tavaly történt. Nemhogy egy 41 évvel ezelőtti tornászsikerre. Legfeljebb az maradt meg az emberekben, hogy a kijelző sem volt felkészülve arra, hogy tizest mutasson. Ezért egyest mutatott, és ez mindenkit megdöbbentett” – emlékezik vissza nevetve Nadia Comaneci, a román csodatornász, aki három aranyérmet nyert Montrealban és aki ma már futószalagon neveli az olimpiai bajnokokat az Egyesült Államoknak.

Fotó, forrás: Le Monde

(Visited 40 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez