Tüntetés Putyin ellen a 65. születésnapján

Az ellenzék 29 városban hirdetett tüntetést Putyin elnök ellen, a legtöbb helyen csak pár százan gyűltek össze, de Moszkvában és Szentpéterváron, Putyin szülővárosában ennél többen voltak. Országszerte 80 tüntetőt vettek őrizetbe.

Mit követeltek? Azt, hogy Vlagyimir Putyin, aki 17 éve vezeti Oroszországot szinte teljhatalommal, jövőre már ne induljon az elnökválasztáson. Ha ugyanis indul, akkor biztosan nyer, mert a választási rendszert úgy alakították ki, hogy a hatalom mindig győz. Csak a százalék kérdéses. Ha Putyint jövőre is megválasztják, akkor országlása egészen 2024-ig eltartana és ez már egész történelmi korszakot jelentene.

Az ellenzék ezért követel új, igazságos választási rendszert Oroszországban. Valamint azt, hogy a legnépszerűbb ellenzéki vezetőt, aki el akar indulni Putyin ellen, ne csukják le lépten-nyomon nevetséges ürügyekkel. Alexej Navalnij most sem vehetett részt a tüntetésen, mert épp 20 napos börtönbüntetését tölti Moszkvában. Ezt azért rótták ki rá, mert tüntetést szervezett Oroszország egyik legnagyobb városában, Nizsnij Novgorodban, melyet a szovjet időkben Gorkijnak hívtak.

Fotó: tüntetők Vlagyivosztokban / Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez