Malawi: kijárási tilalom vámpírok miatt

Malawi déli részén legkevesebb öt embert gyilkoltak meg azért, mert “úgy viselkedtek, mint a vámpírok”. Két érintett körzetből az ENSZ is kivonta az alkalmazottait.

Az áldozatokat a tömeg lincselte meg, miután elterjedt róluk, hogy mágikus szertartás keretében emberi vért isznak – írja a Reuters.

A további halálesetek megelőzésére éjszakai kijárási tilalmat rendelt el a kormány: csak reggel 7 és délután 5 között mehetnek az emberek az utcára.

Az ENSZ úgy tudja, hogy a vámpírokról szóló rémhírek Mozambikból indultak el és jutottak át a határon Mulanje és Phalombe körzetekbe. Hogy mi lobbantotta lángra a rettegést, az még nem világos, a falusiak mindenesetre úttorlaszokat emeltek és megpróbálták levadászni a “vámpírokat”. Ezért költöztették ideiglenesen a világszervezet alkalmazottait biztonságosabb vidékre.

Malawiban, a világ egyik legszegényebb országában sok segélyszervezet és civilszervezet van jelen. Az oktatás színvonala alacsony, nagyon sokan hisznek a boszorkányságban. A mostanihoz hasonló lincselés már 15 évvel ezelőtt is volt, akkor szintén vámpírsággal vádolták az áldozatokat – emlékeztet a BBC.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez