Miért a zaklatottak félnek a zaklatók helyett még Európában is?

Szexuális zaklatás a munkahelyen: ez közügy! Ezzel a címmel készített dokumentumfilmet Andrea Rawlins Franciaországban, ahol hat nő nyíltan beszél arról, hogy szexuális zaklatás áldozata lett a munkahelyén. A dokumentumfilmet szerda este mutatta be egy francia televízió és ebből az alkalomból készített interjút a rendezőnővel a párizsi Le Figaro.

Bár Franciaországban minden ötödik nő arról számolt be, hogy érte őt valamilyen szexuális zaklatás a munkahelyén, de azt nagyon kevesen vállalják fel, hogy erről nyíltan beszéljenek, úgy, mint a hat szereplő a dokumentumfilmben. Mitől félnek az áldozatok?

A nők már nagyon hamar elfogadják azt, hogy a munkahelyen általában férfiuralom van. Épp ezért bűntudat gyötri őket a szexuális zaklatás után. “Biztos, hogy én hagytam nyitva egy ajtót, mert a főnököm különben nem kezdeményezett volna !…” Aztán ott vannak a munkahelyi megjegyzések: hát istenem, a szexuális zaklatás azért mégsem gyilkosság! Vagy: már csábítani sem szabad a munkahelyen?

Féltik a nők a karrierjüket. Ha a sarkukra állnak, akkor könnyen elterjedhet róluk a szakmában, hogy “összeférhetetlenek”, “nem könnyű velük”. Végül pedig ott a család! Sokan nem akarják, hogy férjük vagy gyerekeik megtudják: ez történt velük a munkahelyen. Ezért aztán nagyon kevesen fordulnak bírósághoz ilyen ügyekben. Ha ilyen nagy a félelem a nyilvánosságtól, akkor mégis hogy talált a rendező hat nőt, aki nyíltan beszél a szexuális zaklatásról a dokumentumfilmben?

50-70 nőt kérdeztünk meg a rendezőtársammal, hogy vállalja-e a szereplést. Így találtunk hat szereplőt. A nők mind megalázónak tartják ezt a helyzetet, de sokan elfogadják. Tudomásul veszik, hogy ilyen a világ. Pedig fel kell és fel lehet lépni a szexuális zaklatás ellen – hangsúlyozta annak a dokumentumfilmnek a rendezője, mely a Szexuális zaklatás a munkahelyen – ez közügy címet viseli, és amelyet szerda este mutatott be egy francia televízió. Szerencsés egybeesés a dokumentumfilm számára, hogy a hollywoodi producerkirály, Harvey Weinstein bukása a francia lapok címoldalán szerepel, hiszen a legnevesebb színésznők vádolják őt immár nyíltan szexuális zaklatással.

Fotó: Le Figaro

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez