Az USA és Izrael elhagyja az UNESCO-t

Az ok: a kulturális világszervezet a világörökség részének nyilvánította Hebron óvárosát. Az UNESCO már korábban elismerte Palesztinát és ez ellen mind Izrael, mind pedig az Egyesült Államok tiltakozott.

Hebronban a kis zsidó közösség évek óta szembenáll a palesztinokkal. Az UNESCO döntését mind Izrael, mind az USA úgy értelmezte, hogy az állásfoglalás a palesztinok mellett.

Ezért Izraelben úgy értékelték Trump döntését, mint állásfoglalást Izrael mellett: “ha egy szervezet Izrael-ellenes döntést hoz, akkor annak meg kell, hogy fizesse az árát!” Az Egyesült Államok megfigyelői státuszát megtartja az UNESCO-ban. Washingtonban már korábban is elhatárolták magukat az UNESCO terveitől, 2011 óta nem finanszírozták a Párizsban működő szervezetet.

Irina Bokova, az UNESCO főnökasszonya mélységes sajnálattal vette tudomásul az USA és Izrael döntését a kilépésről. Az amerikai sajtó arról ír, hogy Trump újabb döntése is azt mutatja: az Egyesült Államok elnöke mélységesen bizalmatlan a nagy nemzetközi szervezetekkel szemben. Az USA döntése 2018 december 31-i hatállyal lép érvénybe azzal kapcsolatban, hogy elhagyja az ENSZ kulturális szervezetét, a Párizsban működő UNESCO-t.

Fotó: a hebroni óváros részlete / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez