Franciaország marokkói származású egykori kulturális minisztere az UNESCO új vezetője

Audrey Azoulay a második nő az ENSZ kulturális szervezetének élén, az elődje a bolgár Irina Bokova volt. Az UNESCO új vezetője első nyilatkozatában arra utalt, hogy igyekszik konszenzust teremteni a kulturális világszervezetben.

Ez nem lesz könnyű, hiszen az USA és Izrael épp mostanában jelentette be, hogy kivonul az UNESCO-ból, mely korábban elismerte Palesztinát. A kivonulás konkrét oka az, hogy az UNESCO a világörökség részének nyilvánította Hebron óvárosát, ahol élesen szemben áll egymással a zsidó kisebbség és az arab többség.

Az Azoulay család jeles észak-afrikai zsidó dinasztia, melynek egyik tagja Mohamed marokkói király gazdasági tanácsadója volt. Ezért Audrey Azoulay asszonynak van esélye arra, hogy megkísérelje az Egyesült Államok és Izrael visszatartását a szervezetben. Az USA már korábban bejelentette, hogy nem kívánja finanszírozni a Párizsban működő UNESCO-t, mely így nehéz helyzetbe került. A kultúra elvben összeköthetné a különböző civilizációkat, de olykor harci tereppé válik, mint Hebron esetében. Franciaország egykori kulturális miniszterének, Audrey Azoulay asszonynak ebben a légkörben kell konszenzusra törekednie az UNESCO-ban.

Fotó: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez