Titokzatos ősi kőépítményeket találtak a sivatagban

Több száz titokzatos és ősi kőszerkezetre bukkantak Szaúd-Arábiában egy vulkáni hegyen a Google Earth segítségével.

David Kennedy ausztrál régészt már évtizedek óta izgatta a Közel-Kelet. Az ő kezdeményezésére készült még a múlt század hetvenes éveiben az első, 140 ezer darabos légifotó-sorozat a térségről, most pedig a még újabb technikának köszönhetően mintegy 400, eddig csak a környék nomád törzsei által ismert, falszerű kőépítményeket fedezett fel Harrat Khaybar környékén, vulkáni hegyek között. A beduinok a Régi Emberek Munkáinak hívták a maradványokat.

google-earth

Hasonlókat már máshol is találtak és “kapukként” emlegetnek a Közel-Keleten. A különböző méretű, helyenként négy focipálya hosszúságú, máshol mindössze 13 méteres, néhol egymáshoz kapcsolódó, máskor egymástól messze fekvő falak rendeltetését egyelőre homály fedi. De miután fentről határozott formákat rajzolnak ki, már vannak teóriák arra, hogy mik lehettek. A deltoidok valószínűleg a vándorló állatok befogására alkalmas csapdák voltak, a kerék formájúak rendeltetését még találgatják. Mint ahogy a korukat is: a legvalószínűbb az, hogy 9 ezer év körüliek lehetnek – írja a Newsweek.

Sok közülük kihunyt vulkán oldalában áll, némelyiken lávanyomok is láthatók – ami arra enged következtetni, hogy a tűzhányók még aktívak voltak, amikor a kőszerkezetek épültek. Ahhoz, hogy többet tudjanak meg róluk, hamarosan ásatásokba fognak Szaúd-Arábiában. Ahol ezek a kőfalak tűnnek a legrégebbi, emberi kéz által létrehozott építményeknek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez