Draghi – akkor kell reformot csinálni az eurózónában, amikor alacsony a kamatláb

A történelem nem azt mutatja, hogy magas kamatláb mellett lehet reformálni. Épp ellenkezőleg! Addig kell megcsinálni a reformokat, amíg a kamatlábak emelkedni nem kezdenek – hangsúlyozta az Európai Központi Bank főnöke.

Mario Draghi egy konferencián fejtette ki a nézeteit Frankfurtban. Az Európai Központi Bank alacsonyan tartja a kamatlábat az amerikai Federal Reserve Boardhoz hasonlóan, de a piacon nagy a várakozás: mikor indul meg a kamatláb-emelkedés, mely megváltoztathatja a globális gazdaság klímáját. A központi bankok a konjunktúra ösztönzése érdekében tartják alacsonyan a kamatlábat, hiszen amikor valaki semmilyen profitra nem számíthat, ha bankban tartja a pénzét, akkor inkább valamilyen befektetést keres a reálgazdaságban. Az utóbbi időkben sok államkötvény már negatív kamattal forog a piacon, vagyis a vevő nemhogy nyereségre nem számíthat, de a veszteség előre kalkulálható.

Mario Draghi finom figyelmeztetése arra vonatkozik, hogy a reformok kevésbé ígérkeznek fájdalmasnak, ha a kamatlábak alacsonyak. Görögország esetében látszott, hogy magas kamatláb mellett milyen nehéz bármifajta reformot bevezetni és ahhoz valamiféle támogatást szerezni a lakosság körében. Reformhajlandóság jelenleg leginkább Macron francia elnökben van, aki az eurózóna átfogó reformjával kampányolt Franciaországban. Merkel kancellár óvatos támogatást ígért, csakhogy Németországnak egyelőre nincsen új kormánya. Stabil német hozzájárulás nélkül bármifajta reform elképzelhetetlen az eurózónában vagy akár az Európai Unióban. Macron elnök ugyanis fel akarja gyorsítani az eurózóna kiterjesztését is. Vagyis azt javasolja az Unió nem eurót használó államainak, hogy lépjenek be mielőbb az eurózónába, mert aki kimarad, az lemarad  – hangsúlyozza Macron.

Épp ellenkezőleg! Macron foglalkozzon a francia gazdasággal és tegye rendbe az államkasszát, hiszen Párizs nem teljesíti az eurózóna-kritériumokat immár évek óta – vágott vissza Andrej Babis, Csehország leendő kormányfője. Csehországban most választásokat tartanak és a dollármilliárdos oligarcha, Babis a legfőbb esélyes. Ő, köszöni szépen, nem kér az eurózónából és annak reformjából. Legalábbis a választások előtt nem. Később gyorsan kiderülhet, hogy a német gazdasággal szimbiózisban élő Csehország mégiscsak érdekelt azokban a reformokban, melyeket Macron francia elnök és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke oly szorgosan javasol az európai versenyképesség fokozása érdekében.

Fotó: Mario Draghi / Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez