Francia sztárszakácsok a szíriai gyerekekért

Cook for Syria – főzz Szíriáért! Ez a UNICEF által kezdeményezett mozgalom neve.

Nagy-Britanniából indult és most elérte Franciaországot, ahol az első vacsora, melyet sztárszakácsok készítettek a szíriai gyerekekért, 45 ezer eurót hozott a UNICEF konyhájára. November végéig akarják folytatni az akciót. Utána Belgium és Németország veszi át a stafétabotot.

Mi a mozgalom lényege? Erről nyilatkozott Pierre Sang párizsi mesterszakács a Le Figarónak. Eszerint a világhírű séfek olyan ételkölteményeket hoznak létre, melyekben van egy csöppnyi utalás a Közel-Keletre. Ezeknek a méregdrága fogásoknak az árából két eurót átutalnak a UNICEF-nek. Ezenkívül felszólítják a vendégeket az adakozásra is a szíriai gyerekek javára. Ők ugyanis a legfőbb áldozatai a hat éve folyó polgárháborúnak.

A tények: hatmillió gyerek élt Szíriában, közülük több mint kétmillió lakhelye elhagyására kényszerült. Róluk próbál gondoskodni az ENSZ gyerekekkel foglakozó szervezete. Hogyan? Például úgy, hogy oltási programokat szervez a számukra. Vagy gondoskodik tankönyvekről és egyéb oktatási eszközökről. Mindez persze csak csepp a tengerben, de Franciaországban a sztárséfek is igyekeznek megkönnyíteni azoknak a szíriai gyerekeknek a sorsát, akik már hatodik éve a polgárháború áldozatai – hangsúlyozta Pierre Sang mesterszakács, aki a párizsi Le Figarónak nyilatkozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez