Kína: új vezetés van – kijelölt utód nincs

Hszi Csin-ping elnök megerősítette pozícióját: eszméi immár a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt gondolkodásának alapját képezik. Ezt deklarálta a most véget ért kongresszus. Most már csak azt kellene megtudni, hogy mik is ezek az eszmék?

Korábban Mao Ce-tung illetve Teng Hsziao-ping eszméi jelentették a kínai kommunista párt gondolkodásának alapját. Mindkettő sokmindent jelentett ugyan, de a lényeget lehetett tudni: Mao elnök egyfajta kínai kommunizmust akar létrehozni bármi áron, míg Teng Hsziao-ping egy modern nagyhatalmat akart és ezt a reformok révén próbálta megvalósítani. Teng Hsziao-ping sikerére építhet Hszi Csin-ping, aki immár a világpolitika kulcsfigurájává kíván válni. Ezért a főideológust, aki mindig vele utazott külföldre, most behozta a legfelső vezetésbe. Hszi Csin-ping nagy gondolata valószínűleg az Új Selyemút program, melynek révén Kína a globális gazdaság vezető hatalma akar lenni. Minthogy Amerika visszavonul, Kína könnyebben törhet előre…

Vajon visszavonul-e Hszi Csin-ping öt év múlva, ahogy az íratlan szabályok ezt megkövetelik Pekingben? Ez korántsem biztos. Utódjelölt egyelőre nincs. Korábban az volt a szokás, hogy a legfelső vezetés tagja lett egy hatvan év alatti vezető, akiből aztán a következő pártkongresszuson első ember lett. Most a legfelső vezetés minden tagja túl van a hatvanon. A nyugdíjkorhatár 68 év a csúcsfunkcionáriusok körében. Maga Hszi Csin-ping 63 éves, vagyis nem számít idős politikusnak. Még van ideje ezt eldönteni. Különben pedig eszméi immár a kommunista párt hivatalos irányvonalát jelentik, és ez magyarul annyit tesz, hogy akár látható hatalom nélkül is irányíthatja a háttérből az ügyeket teljhatalommal, ahogy azt neves elődei, Mao Ce-tung és Teng Hsziao-ping tették.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez