A világ legdrágább borravalója – 1.5 millió dollárért kelt el Einstein jótanácsa a londinernek

Egy szállodai alkalmazottnak borravaló helyett kézzel írt üzenetet adott Albert Einstein. Ez most sokat hozott a konyhára az egykori londiner unokaöccsének.

Albert Einstein 1922-ben Tokióban járt egy tanulmányúton és az Imperial Hotelban szállt meg. Amikor a londiner belépett a szobába, hogy átadjon a fizikusnak egy levelet, Einsteinnél nem volt apró, így nem tudott borravalót adni. Helyette egy papírfecnire írt pár sort németül, majd köszönetképpen azt nyújtotta át a futárnak – hozzáfűzve, hogy egy napon talán az majd többet ér majd, mint a borravaló, amit adott volna.

000einstein

Így is lett. Közel száz évvel később, egy jeruzsálemi aukción 1.5 millió dollárért kelt el a jegyzet, amely így szólt: „a csendes és szerény élet több örömet hoz, mint a siker kergetése és az azzal járó nyugtalanság”. A Telegraph beszámolója szerint csaknem  húsz percen keresztül zajlott az árverés. A kikiáltási ár mindössze 2.000 dollár volt, innen emelkedett másfél millióra az összeg. A nyertes telefonon licitált a relikviára, amikor pedig bejelentették az eladást – amely rekordnak számít a dokumentumok aukciójának történelmében Izraelben -, tapsvihar tört ki a teremben.

Fotó: AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez