Szingapúré a világ legerősebb útlevele

Paraguay eltörölte a vízumkötelezettséget a dél-kelet ázsiai városállam felé, így lekörözve mindenkit, a szingapúri útlevél lépett az első helyre a Passport Index listáján.

A történelem során először, egy ázsiai ország útlevele a legerősebb a Passport Index szerint. A szingapúri útlevéllel lehet ugyanis a Föld legtöbb országába eljutni vízum nélkül, vagy helyszínen történő vízumigényléssel. Szingapúr eddig holtversenyben vezette a listát Németországgal, nemrégiben azonban Paraguay eltörölte a vízumkötelezettséget az ázsiai városállam felé, így első helyre ugrott a maga 159 országával. Az eredmény szakértők szerint az eredményes külpolitika következménye.

000pp

„Szingapúr 1965-ös függetlenedése óta folyamatosan növelte vízumának erősségét.  Ez az okos és előrelátó külpolitikának, a kiváló diplomáciának köszönhető, valamint annak, hogy a globalizációra lehetőségként tekintettek a döntéshozók. Szemben a schengeni országokkal, Szingapúr egyedül döntheti el, hogy kinek ad vízummentes belépést.” – mondta a Passport Indexet kiadó Arton Capital igazgatója, Philippe May a CNN-nek.

000pp1

A 10 legerősebb vízum között egyébként a magyar vízum is ott van, 150 országgal, a 9. helyen. A teljes lista pedig a következő:

1. Szingapúr (159)
2. Németország (158)
3. Svédország, Dél-Korea (157)
4. Egyesült Királyság, Dánia, Finnország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, Japán (156)
5. Portugália, Luxemburg, Svájc, Hollandia, Belgium, Ausztria (155)
6. Malajzia, Írország, USA, Kanada (154)
7. Görögország, Új-Zéland, Ausztrália (153)
8. Málta, Csehország, Izland (152)
9. Magyarország (150)
10. Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Litvánia, Lettország (149)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez