Horvátország 7-8 éven belül be akar lépni az euróövezetbe

Erről beszélt egy gazdasági tanácskozáson Andrej Plenković horvát miniszterelnök. Pontos dátumot nem említett, hiszen a horvát gazdaság helyzete nem éppen fényes, márpedig az euró bevezetésének komoly gazdasági feltételei vannak.

A szomszédos Szlovénia már tagja az eurózónának, így a horvátok a közvetlen környezetükben tanulmányozhatják az eurózóna előnyeit és hátrányait.

Emmanuel Macron francia elnök arra buzdítja az EU minden tagját, hogy lépjenek be mielőbb az eurózónába. Különben kialakulhat egy kétsebességes Európa. Az egykori szocialista államok mind vállalták a belépés pillanatában, hogy valamikor bevezetik az eurót. A belépés dátuma azonban a nemzeti kormányokra van bízva. Illetve arra, hogy az illető uniós tagállam mikor teljesíti az eurózóna elvárásait.

A visegrádi államok közül Szlovákia már tagja az eurózónának. A másik három államban viták folynak az euróról. Csehországban a nemrég lezajlott választásokon az euroszkeptikus pártok törtek előre. A közvélemény az euró ellen van. A győztes Andrej Babiš viszont üzletember, aki 4 milliárd dolláros  vagyonával nemcsak Csehország, de az egész EU egyik legvagyonosabb polgára. Bár Babiš a választási kampányban elítélte Macron reformterveit, de a kormányzás során kiderülhet: Csehország közelebb áll az euróhoz, mint Horvátország, melynek miniszterelnöke hétfőn jelentette be: 7 vagy 8 éven belül be akarnak lépni az euróövezetbe.

Fotó: Pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez