Óvatos kamatlábemelés – váltás után is folyamatosság várható a Fednél

Trump elnök bejelentette, hogy a nemzeti bank szerepet betöltő Federal Reserve Board élén nem hosszabbítja meg Janet Yellen asszonyt, hanem helyére a republikánus Jerome Powellt állítja.

A 64 éves Powellt még Obama elnök nevezte ki a Fed vezérkarába, mert hangsúlyozni kívánta: a pénzügyi politika túlságosan fontos ahhoz, hogy pártos ügy legyen belőle. Míg Yellen asszony a közgazdaság-tudomány doktora, Powellnek nincs különösebb tudományos múltja. Gyakorlati szakembernek számít. Washingtoni szakértők úgy vélik, hogy folytatni fogja elődjének pénzügyi politikáját, vagyis lassan, óvatosan emeli a kamatlábat.

Az USA gazdasága kilenc éve folyamatosan növekszik. A munkanélküliség mélyponton. A dollár árfolyama magasan. A tőzsdék rekordokat döntenek. Látszólag tehát minden rendben van, de a szakértők szerint 2008-ban, a nagy pénzügyi válság előtt hasonló volt a helyzet és mégis óriási pánik tört ki a tőzsdén New Yorkban, melyet aztán csak jelentős állami támogatással tudtak megfékezni. A globális gazdaságban ugyanis nagyon sok ellentmondás van, melyet Trump és csapata úgy kíván megoldani, hogy elsősorban Amerika járjon jól és közben fütyül a többiekre.

Csakhogy a Fed pénzügyi politikája az egész világra kihat. A kamatláb emelése drágítja a hitelt és ez az eladósodott államok, cégek és háztartások számára rossz üzenet lehet. Ezért mindenki arra számít, hogy az amerikai jegybank tovább folytatja óvatos kamatlábemelő politikáját, melyet Yellen asszony kezdett meg és amelyet a 64 éves Jerome Powell – a szakértők várakozása szerint – tovább visz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez