Kiscicákon kívül mit nézett még bin Laden két terrorakció között?

47 ezer olyan dokumentum titkosítását oldotta fel a CIA, melyet a terrorista vezér utolsó rejtekhelyén foglaltak le az amerikai kommandósok. A lista több mint érdekes.

Ott van a dokumentumok között Oszáma bin Laden naplója, a dzsihádista irodalom, amit olvasott, az al-Kaida propagandaanyagai, támadások tervei. Vagy az “örököséről”, az al-Kaida vezető szerepének feltámasztásán munkálkodó Hamzáról készült első, felnőttkori fotó. De azt is megtudhatjuk belőle,  hogy milyen filmeket nézett a 2011-ben lerohant pakisztáni házban a világ legkeresettebb terroristája. Vagy a feleségei és a gyerekei.

Pornográfia, gyermekfilmek, vicces macskás videók mellett a listán szerepel például a 2007-es virális Charlie Bit My Finger, Charlie megharapta az ujjamat is. Vagy az Antz másolata egy keménylemezen, mémsorozatok, YouTube-ról letöltött komédiák. Bin Laden nem használt internetet akkoriban, valószínűleg egy barát töltögette le neki a tartalmakat.

De a CIA számára persze nem az volt a kulcskérdés, hogy miként mulatta az időt bújkálás közben a bin Laden család. Sokkal érdekesebbek voltak azok a hangfelvételek, videók, levelek és más anyagok, amelyek az akkoriban a világ első számú terrorszervezeteként működő al-Kaida terveibe és munkamódszereibe nyújtottak betekintést. Az ügnökség igazgatója, Mike Pompeo további információkat ígért. A  titkosítás feloldását egy 2014-ben hozott törvény tette lehetővé. Eszerint újra meg kell vizsgálni minden olyan dokumentumot, amelyet a bin Laden számára végzetes rajtaütés után koboztak el, és egyenként kell dönteni a minősítésükről. A mostani már a negyedik nyilvánossá tett széria 2015 májusa óta az úgynevezett “Bin Laden-könyvespolcról”.

Az érzékeny információkat vagy a szerzői jogdíjas dokumentumokat természetesen továbbra sem publikálja a CIA. A mostani dolumentumokat azután hozták nyilvánosságra, hogy Trump elnök bejelentette a Kennedy gyilkosság még titkosított aktáinak (korántsem teljes) megnyitását.

A pakisztáni ház, ahol az amerikai kommandósok végeztek bin Ladennel / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez