Trump és Hszi Csin-ping: barátok Pekingben, ellenfelek az ázsiai – csendes-óceáni csúcson

A kínai elnök a globalizáció híve és támogatja a nemzetközi kereskedelmi egyezményeket, míg Donald Trump csak a kétoldalú megállapodásban hisz és bírálja a WTO-t.

Az amerikai elnök azt rója fel a világkereskedelmi szervezetnek, hogy miközben mindenütt csökkenteni igyekszik a vámokat, hogy elősegítse a szabad kereskedelmet, hátrányos helyzetbe hozta az Egyesült Államokat. A bizonyíték? Elképesztően magas az USA kereskedelmi deficitje.

Ezt Trump ázsiai útja során mindenütt felrótta partnereinek, kivéve Kínát, pedig ott a legnagyobb a deficit. A két állam kereskedelmi forgalma tavaly 648 milliárd dollár volt és az amerikai deficit meghaladta a 310 milliárd dollárt! Miért nem tiltakozott mégsem Trump? Mert ehhez a kínaiak piaca túlságosan is fontos: az USA elnöke több mint 250 milliárd dollár értékben kötött üzleteket Pekingben. A két államfő Vietnamban az ázsiai és csendes-óceáni vezetők csúcstalálkozóján homlokegyenest ellenkező nézetet fejtett ki a globális gazdaságról. Közben a kínaiak dörzsölik a markukat, mert Trump kiléptette Amerikát abból az ázsiai és csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetből, melyet Obama épp Kína ellen hozott létre. A kínaiak különben is abban bíznak, hogy a GDP-jük tíz éven belül utoléri Amerikáét és akkor egyenlőként tárgyalhatnak a világ első számú nagyhatalmával.

Donald Trump Vietnamból a Fülöp-szigetekre utazik, ott fejezi be ázsiai körútját. Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke közölte: a jövőben Oroszországtól szándékozik fegyvereket vásárolni. Trump kezet fogott Putyin elnökkel Vietnamban, de négyszemközti megbeszélésre nem került sor, mert “a naptárakat nem sikerült összeegyeztetni”…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez