Az ukrán oligarcha vígan él saját lovasparadicsomában, miközben hazája a kiadatását kéri

Egymillió eurós lovakat tart birtokán Alsó-Szászországban Olekszandr Onyiscsenko, akit Ukrajnában köztörvényes bűnözőnek tartanak. A korrupciót vizsgáló kijevi hivatal szerint Onyiscsenko gázüzletei több mint gyanúsak: áron alul szerzett gázt az állami cégtől, majd ezt felárral továbbadta.

Tizenkét évre börtönbe is kerülne az ukrán oligarcha, ha hazamenne. Egyelőre nem gondol erre, bár továbbra is képviselő a kijevi parlamentben. Szerinte Porosenko elnök a korrupciós vádakkal kívánja őt ellehetetleníteni. Ukrajnában választási kampány zajlik, és jó vadkeleti szokás szerint minden eszköz megengedett.

Kijev kérte az oligarcha kiadatását Németországtól. Olekszandr Onyiscsenko viszont menekültstátuszt kért és német állampolgárságot. Aztán az Interpol egyszerre csak közölte: nincs európai elfogatóparancs Onyiscsenko ellen! Mi történt? Vasárnaptól érvénybe lép a vízummentes utazás lehetősége Ukrajna és az EU között. Az ukrán hatóságok valamiért úgy érezték, hogy az európai elfogató parancs nem időszerű. A német sajtó csodálkozik és érdeklődik, nem ismerve a vadkeleti viszonyokat. Kijevben sejtelmesen csak annyit mondanak: továbbra is szeretnénk elérni Olekszandr Onyiscsenko kiadatását. Akkor miért vonták vissza az európai elfogatóparancsot ? Válasz nincs. Onyiscsenko mindenesetre magabiztos: újra megkezdte egymillió eurós lovak vásárlását a birtokán Alsó-Szászországban. Ahol persze erőteljes testőrök védelmezik Ukrajna egyik leggazdagabb emberét, aki immár német állampolgár szeretne lenni…

Fotó: Equnews

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez