Hatalmas tömegtüntetés Varsóban antiszemita és muzulmánellenes jelszavakkal

A nemzeti függetlenség napján több mint 60 ezren vonultak fel a lengyel fővárosban, többségük feketébe öltözve követelt Fehér Európát. Gyakran elhangoztak iszlámellenes és antiszemita jelszavak abban az országban, ahol a holokauszt idején többmillió zsidót öltek meg.

A jobboldali kormányzat sok rendőrt vezényelt az utcára, hogy elzárja a felvonulókat a lakosságtól. Korábban ugyanis a szélsőjobb tüntetők gyakran összecsaptak az ellenük felvonulókkal. Most nem történt incidens – mondta elégedetten Mariusz Blaszczak belügyminiszter. Önt nem zavarták a szélsőséges, antiszemita és iszlámellenes jelszavak? – tudakolták az újságírók. A belügyminiszter válasza: csak önöknek voltak szélsőségesek, mert önök nem újságírók, hanem politikai aktivisták!

Krakkóban Jaroszlaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság pártjának elnöke mondott beszédet a függetlenség napján. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unióval szemben csakis akkor számíthat sikerre a lengyel kormányzat, ha erőt mutat fel. Lengyelország valódi vezetője azt állította, hogy ellenségei gyűlölik a fennálló rendszert Lengyelországban. Hazaérkezett a függetlenség napjára Donald Tusk is. A jobboldali liberális politikus korábban Lengyelország miniszterelnöke volt, jelenleg pedig az EU elnöke. Ő Kaczynski beszédével szemben azt emelte ki, hogy mosolyogni kell és örülni a független Lengyelországnak. Az igazi függetlenség a személyi szabadság – hangsúlyozta a liberális politikus, aki egyértelműen szemben áll Lengyelország jelenlegi nemzeti populista kormányzatával, amely elnézően tekint a szélsőjobb tüntetőkre, akik antiszemita és iszlámellenes jelszavakkal vonultak fel Varsóban a függetlenség napján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez