Így álltak ki az ausztrálok a muszlimok mellett

Egész Ausztráliát megrázta a Sydneyben történt túszdráma és az ott élő muszlimok attól tartottak, hogy a helyiek rajtuk keresztül fogják levezetni a feszültséget és számos atrocitás éri őket. Azonban az ausztrál lakosság bebizonyította, hogy rendkívül toleráns: interneten indítottak kampányt a muszlimok védelemében, sőt nem egy ausztrál muszlimokat kísért el a munkahelyére vagy haza, nehogy bántódás érje őket.

Minden azzal kezdődött, hogy egy bizonyos Rachael Jacobs nevű ausztrál nő kiírta a közösségi oldalára: „Egy feltételezhetően muszlim nő, aki mellettem ült, csendben levette a hidzsábját és az út alatt mindvégig aggódva nézett körbe. Végül a vasútállomásnál odafuttatottam hozzá , s azt mondtam neki, hogy tegye vissza, majd én sétálok vele együtt, nem kell aggódnia, hogy rasszista támadás áldozata lesz.” A nő megdöbbenve számolt be arról, hogy ezután a muszlim nő sírva átölelte őt és elindult egyedül.

Jacobs legnagyobb meglepetésére ez a történet egy internetes kampánnyá nőtte ki magát. Tízezren írták ki a Twitterre a #IllRideWithYou hastagot, amelyben lényegében szolidaritást vállaltak a muszlimokkal, akik esetleg fenyegetve éreznék magukat a tömegközlekedésen. Alig egy nappal később ez a hastag lett a legnépszerűbb egész Ausztráliában és több száz hasonló történetet osztottak meg az ország minden szegletéből.

Sokan, mintegy ingyenes internetes szolgáltatásként, felajánlották, hogy muszlimokat kísérnek el biztonságban. „Ha valaki kíséretet szeretne Adelaidból Tuesba, akkor elkísérem” – posztolta ki a Twitterre egy dél-ausztráliai felhasználó.

Mariam Veiszadeh, egy muszlim jogásznő szerint ezek az esetek „szívmelengetőek”. „Köszönöm Micának és Dixienek, hogy elkísértek engem a munkahelyemre.” Egy másik muszlim családapa megköszönte, hogy lányaikat elkísérték az iskolába és nem hagyták, hogy valami bántódás érje őket a diáktársak részéről. Sok ausztrál muszlim megvetően beszélt és elítélte a túszejtést, s örömét fejezte ki amiatt, hogy ausztrál állampolgár lehet.

“Ilyen fajta tolerancia és megértés nincs egyetlen másik országban sem”

Közben helyi idő szerint kedd hajnalban véget ért a túszdráma. A túszejtő egy iráni származású férfi volt, aki a médiaértesülések szerint a magát “Harun sejknek” és “lelki gyógyítónak” nevezte. Hosszú bűnlajstroma volt, mivel a hatóságok szerint a férfi korábban gyűlölködő, fenyegető elektronikus leveleket küldött Afganisztánban elesett ausztrál katonák családjainak a szigetország afganisztáni katonai szerepvállalása elleni tiltakozásként. Ezenfelül a férfi ellen több esetben emeltek vádat szexuális bűncselekmények miatt, valamint bűnrészességgel vádolták volt felesége meggyilkolásában. A túszmentés során lelőtték őt, de az akció során életét vesztette egy 34 éves férfi és egy 38 éves nő is.

Teherán szintén megszólalt a túszejtés ügyében. „Ez egy teljesen emberellenes cselekedet volt, amelynek a célja félelmet és pánikot kelteni az iszlám nevében. Határozottan elítéljük a támadást” – nyilatkozta az iráni külügyminisztérium szóvivője. Monisz 1996 óta élt Ausztráliában, mintegy politikai menekültként.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez