Átadták Oroszországnak az Iszlám Állam csecsen harcosainak családjait

A múlt hét végén az észak-szíriai kurdok átadták Oroszországnak azokat a csecsen nőket és gyerekeket, akiket Rakka felszabadítása után találtak a városban.

Még október 17-én jelentették be az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők kurd és arab harcosai, hogy teljesen ellenőrzésük alá vonták az Iszlám Állam “fővárosát”, Rakkát. Ahová 2014 nyara, vagyis az ISIS nagy területi hódításai és a “kalifátus” kikiáltása után külföldi fegyveresek ezrei érkeztek, sokan közülük Csecsenföldről.

Az ő családjaikat adták most át az orosz államnak – közölte újságírókkal Nuri Mahmud, a Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) szóvivője.

Az autonóm kurd terület egyik hivatalnoka arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy csak azok mehettek, akiknek nem tapad szíriak vére a kezükhöz. Összesen 13 nőt és 29 gyereket adtak át az orosz hatóságoknak.

Csecsenek egyébként nemcsak az iszlamisták között voltak/vannak Szíriában. Az év elején Putyin elnök kérésére 400, orosz egyenruhában szolgáló csecsen érkezett Aleppóba a rendet vigyázni, miután a szíriai kormányerők visszafoglalták a várost az iszlamista lázadóktól.

Fotó: a leghirhedtebb csecsen Iszlamista Szíriában: Abu Omár, a csecsen

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez