Hétköznapi problémák Svájcban: túl sok a kövér macska

A kutyák és macskák akár 40 százaléka is túlsúlyos lehet a svájci állatorvosok szerint az alpesi országban.

Svájcban a házikedvenceket túletetik, ezért a kutyák és macskák között sokan túlsúlyosak – állítják az ottani állatorvosok. 20 és 40 százalék között érinti az állatokat a probléma, amelynek oka a túl sok táplálék bevitele mellett az, hogy mozgásra sincs túl sok lehetőségük a kisállatoknak.

„A lakásban élő macskákból sokszor hiányzik az ösztön, hogy mozogjanak, és leginkább azért kezdik túlenni magukat, mert unatkoznak” – mondta Martina Schybli állatorvos a Blick magazinnak.

A szakértők azt javasolják a túlsúlyos kedvencek tulajdonosainak, hogy az etetéseket ne egy fix helyen végezzék, a táplálékért dolgoztassák meg az állatokat – például egy guruló etetőtál alkalmazásával, amitől a macska úgy érezheti, hogy vadászik a táplálékra. A kültéri, pórázon sétáltatást nem javasolják macskák esetében, hiszen az túl nagy stressz lehet egy olyan állatnak, amely ideje nagy részét bent tölti. Egynél több cicát tartani azonban jó ötlet lehet, hiszen így kevésbé unatkoznak majd, és az elhízás veszélye sem fenyegeti őket olyan mértékben, mint az egyke macskákat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez