Visszavásárolták az indián maszkokat

Az őslakos amerikai navajo törzs egy párizsi árverésen visszavásárolt hét szent maszkot. Korábban már erősen támadták az eseményt, igyekeztek elérni, hogy az aukciós ház álljon el a tervétől, mert véleményük szerint a szent maszkokhoz méltatlan ez az eljárás. Elmondásuk szerint nem engedhető meg, hogy ezeket a számukra nagyon fontos tárgyakat egyszerű kereskedelmi tétellé silányítsák le.

A párizsi Drouot aukciós ház által rendezett árverésen tucatnyi olyan indiánmaszkot kínáltak eladásra, amiket vélhetően a gyógyítások alkalmával viseltek. Az Egyesült Államok tisztségviselői minden támogatást megadtak a navajo törzsnek, igyekeztek elérni, hogy a tételek ne kerüljenek árverésre, ám a francia cég hajthatatlan volt. A francia jogra hivatkoztak, és elmondásuk szerint nekik minden joguk megvan ahhoz, hogy áruba bocsássák az ereklyéket. Igaz, a törzs képviselői nem azt állították, hogy jogtalan az eladás, hanem azzal érveltek, hogy a számukra oly fontos relikviák az árverés miatt végleg eltűnhetnek a szemük elől, elveszíthetik őket.

A maszkok végül mintegy egymillió dolláros áron kerültek vissza a törzs birtokába. Rex Lee Jim, a Navajo Nation alelnöke elmondta, hogy ezek a maszkok az ő hitük szerint élő, lélegező lények. Az árverésen számos Pueblo maszk került eladásra. Ezeket általában lóval, hajjal és csontokkal díszítették, amik a törzs számára kiemelten fontos motívumok. Ezenkívül húsz darab Hopi Kachina babát kínáltak eladásra.

Az amerikai nagykövetség azzal érvelt a Drouot háznál a kereskedés felfüggesztése mellett, hogy komoly esély van rá, hogy a maszkokat lopták, és így már egészen más elbírálás alá esnek. Ám a cég hajthatatlan volt. Végül a törzs ügyvédekkel felszerelkezve érkezett Párizsba, ahol közel egymillió dollárért sikerült „megmenteniük” a maszkokat.A törzs képviselői elmondták, szeretnék elérni, hogy valamilyen módon a jövőben szabályozzák a maszkok Egyesült Államokon kívüli forgalmazását.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez