Hiába is nyomná meg Trump az atomgombot?

Nem teljesíteném az elnök parancsát egy nukleáris konfliktus megkezdésére, ha az törvénytelen lenne. Így beszélt Kanadában egy biztonságpolitikai fórumon John E. Hyten tábornok, az amerikai stratégiai parancsnokság vezetője. Elmondta, hogy ha az elnök illegális utasítását teljesítené, akkor ő is börtönbe kerülhetne, akár az élete végéig is.

Washingtonban ellenzéki honatyák módosítani akarják a törvényt, mely szerint az elnök atomháborút kezdhet és csak később kell ehhez kérnie a törvényhozás felhatalmazását. Közben tovább szorul a hurok Trump körül az orosz kapcsolatok miatt. Egy új könyv egyenesen azt írja, hogy: “Én nem mondom, hogy Trump KGB ügynök, de…”

Az orosz titkosszolgálat behálózta Donald Trumpot – állítja Luke Harding, aki 2007 és 2011 között a londoni The Guardian tudósítója volt Moszkvában. Most könyvet adott ki arról, hogy az Egyesült Államok jelenlegi elnöke és az orosz titkosszolgálat között “különleges kapcsolat áll fenn”. Luke Harding az egyetlen olyan újságíró, aki találkozott Christopher Steele-lel. A brit titkos ügynök 35 oldalas jelentést tett közzé arról, hogy az orosz titkosszolgálat hogyan támogatta Donald Trump megválasztását.

Mikor kezdődött ez a “különleges kapcsolat” Trump és az orosz titkosszolgálat között? A KGB valószínűleg 1977-ben figyelt fel Donald Trumpra, amikor a milliárdos vállalkozó nőül vette Ivanát Csehszlovákiából. Aztán jött a híres utazás Moszkvába 1987-ben. Utána kezdett el Trump arról beszélni, hogy a politikában a helye. Akkor vetette fel azt is, hogy Trump-torony épülhetne Moszkvában is. Erre még 2016 januárjában is visszatért a választási kampány idején.

Trump sokat tanult az oroszoktól és személyesen Putyintól, aki maga is a KGB ezredese volt. Mindenekelőtt azt, hogy a hazugság olyan munkaeszköz, amely nagyon sok esetben beválik. Trump briliáns politikus és remekül használja a médiát – állítja a brit szerző. Mi lesz ezután, hiszen Washingtonban vizsgálat folyik Trump ellen az orosz kapcsolatai miatt?

“Szerintem Trump előbb vagy utóbb ki fogja rúgni Robert Mueller különleges ügyészt, aki a vizsgálatot vezeti. Nem tehet mást, hiszen az ügyész jelenleg a fiát, ifjabb Donald Trumpot és a vejét, Jared Kushnert faggatja. Ha kiderül, hogy milyen is volt a különleges kapcsolat az oroszok és Trump között, akkor az USA eddig nem látott alkotmányos válságba kerül, hiszen az elnöke együttműködött egy másik állammal, méghozzá nem is akármelyikke – Oroszországgal!” – nyilatkozta Luke Harding brit újságíró a párizsi Le Monde-nak abból az alkalomból, hogy könyvet adott ki Donald Trump orosz kapcsolatairól.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez