Miért vásárol Lengyelország 10,5 milliárd dollárért rakétavédelmi rendszert Amerikából?

Az üzletről még Trump elnök állapodott meg a lengyel vezetőkkel, amikor júliusban Varsóban járt. A szerződés szerint Lengyelország 208 darab Patriot típusú rakétát kapna az Egyesült Államoktól és egy teljesen korszerű rakétavédelmi információs rendszert.

A washingtoni kongresszusnak még jóvá kell hagynia a szerződést, mert ilyen korszerű fegyverzetet enélkül nem lehet eladni más államnak. Mivel Lengyelország NATO-szövetséges, aligha lesz akadálya annak, hogy az amerikai rakétavédelmi rendszert Lengyelországba telepítsék.

A lengyelek azért érzik szükségét a méregdrága amerikai rakétavédelmi rendszer megvásárlásának, mert Oroszország nemrég Iszkander típusú rakétákat telepített Kalinyingrád közelében. Az egykori Kelet-Poroszországból az orosz rakéták pillanatok alatt elérhetik a lengyel stratégiai célpontokat.

Nemrég az oroszok Belorussziával együtt nagy hadgyakorlatot tartottak Lengyelország határainak közelében és ez tovább növelte a gyanakvást Varsóban, ahol hagyományosan tartanak Oroszországtól. Lengyelország felosztásában nagy szerepet játszott Moszkva Nagy Katalin cárnőtől egészen Sztálinig. Lengyelország ezért maximális katonai együttműködésre törekszik az Egyesült Államokkal, ahonnan most 10,5 milliárd dollárért vásárol rakétavédelmi rendszert.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez