Egyre inkább melegbarát hely Damaszkusz

Damaszkuszt több szempontból megváltoztatta a három éve tartó háború. A város lakossága sokkal összetartóbb lett, számos közös programot rendeznek a helyiek (ilyen volt a minapi biciklis felvonulás is), valamint ott segítik egymást, ahol tudják. Azonban volt egy dolog, amire senki nem számított: javult az LMBT közösség helyzete és megítélése Damaszkuszban.

Korábban Damaszkusz Shaalan nevű városrészében, az al-Madfai park és a Byblos Bank közelében találkoztak a szíriai meleg közösség tagjai. Természetesen a hatóságok – akárcsak a helyiek – nem nézték jó szemmel az ilyen „randikat” és gyakran érték őket atrocitások. Azonban a több mint három éve tartó háború változást idézett elő a szírek körében, s habár sok meleg és leszbikus elmenekült az arab országból, de akik ott maradtak – legalábbis a kormányerők által uralt területeken – jelentős javulásokról számolnak be.

Lényegében annak köszönhetjük a jobb helyzetet, hogy a hatóságok nem érnek rá velünk foglalkozni. Sokkal nagyobb gondot jelentenek a szélsőséges iszlamisták”

nyilatkozta az al-Monitornak Ayman nevű damaszkuszi lakos, aki Szíria egyik legbiztonságosabb részén, a fővárosi kormányzati negyedeiben él. „Jelenleg már nem kell az utcákon találkoznunk, hanem a bárokban és éttermekben is felvállalhatjuk a másságunkat.”

A hatóságok által biztosított „Zöld Zónában” élők ugyanis teljesen el vannak szeparálva a háborútól és itt a legszigorúbbak a biztonsági intézkedések, ugyanakkor ez elsősorban a terroristák kiszűrésére irányul, s ezért nem foglalkoznak a többi csoporttal. Ezért a szíriai LMBT-tagokat, akik átestek a biztonsági rostán és nem hozhatók kapcsolatba egyetlen szélsőséges iszlamista szervezettel sem, békén hagyják. Sőt a melegek és leszbikusok azok, akikről a legkevésbé feltételezné valaki, hogy titokban valamelyik terrorcsoport tagjai, hiszen az Iszlám Állam és a többi militáns csoport is ellenségnek tekinti őket. Az utóbbi időben nem ritka, hogy homoszexuálisokat végeznek ki nyilvánosan a „kalifátus” vagy a többi terrorista szervezet által uralt területeken.

Ameddig nem politizálunk hangosan, nem kezdünk szélsőséges nézeteket terjeszteni és nem halasztjuk el a katonai szolgálatot, egyszerűen nem foglalkoznak velünk a hatóságok. Még azok a rendőrök sem, akikkel 2011 előtt rendszeresen meggyűlt a bajunk, mivel állandóan igazoltattak minket” – mesélte Ayman párja Muaz. Ugyanakkor hozzátette, hogy a család teljesen más lapra tartozik, mivel egyikük szülei sem tudnak a kapcsolatukról. Szíriában még mindig alacsony az elfogadottság, bár a válság kitörése óta ezen a téren is némi javulás figyelhető meg.

A szíriai büntető törvénykönyv 520 cikkelye szerint a homoszexualitás bűncselekménynek számít. A melegek nem nyithatnak bárokat, éttermeket és kávézókat és 2011 előtt a hatóságok és a tulajdonosok szigorúan ellenőrizték vendégeik szexuális hovatartozását. Ennek ellenére az elmúlt időszakban több melegbár is nyílt, pontosabban olyan helyek, ahol a tulajdonos felvállalta másságát és fontos találkozóhely lett az LMBT tagok számára.Ma már az sem ritka, ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, hogy melegek és leszbikusok járnak együtt esténként szórakozni.

Ráadásul néhány ilyen melegbár heteroszexuális vendégekkel büszkélkedhetnek, akiket egyáltalán nem zavarnak a homoszexuálisok. „Talán ennél nincs jobb bizonyíték arra, hogy Damaszkusz mennyire elfogadó város és a mai fiatalság igencsak toleráns a kisebbségekkel szemben” – mondta az egyik bár tulajdonos.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez