Új demokráciát és munkahelyeket ígér Mugabe utódja

Több napos vonakodás és elmozdításának parlamenti kilátásba helyezése után lemondott az államfői posztról a Zimbabwét 1980 óta vezető, 93 éves Robert Mugabe. Utódja korábbi helyettese, a Krokodil, vagyis Emmerson Mnangagwa lesz, aki új kezdetet ígér. Bár sokan gondolják azt, hogy pusztán személycsere jön: az egyik zsarnokot követi a másik.

A 75 éves Mnangagwa vissza is tért kéthetes önkéntes dél-afrikai száműzetéséből és az állami tévé szerint pénteken iktatják be új tisztségébe. “Növelni akarjuk a gazdaságot, békét akarunk, új munkahelyeket” – mondta az ünneplő tömegnek a fővárosban, Hararéban. A kormányzó párt tagjainak pedig új demokráciát ígért.

A Zimbabwét kormányzó Zanu-PDF párt azután hátrált ki a 37 évvel ezelőtt hatalomra került Mugabe mögül, hogy az Mnangagwa helyett népszerűtlen feleségét, Grace-t tette meg utódjának. Egy héttel ezelőtt a hadsereg vette át a hatalmat Zimbabwében, akkor már sokan arra tettek, hogy a menesztett helyettes lesz az új államfő.

Pénteki beiktatása után Emmerson Mnangagwa elnöki mandátuma egyelőre a jövő év szeptemberéig tart – akkor választásokat tartanak az Afrika déli részén fekvő országban.

Az új elnök elődje régi harcostársa volt. Azért nevezik krokodilnak hazájában, mert a felszabadító harcok idején egy olyan csapatot vezetett, melynek szimbóluma a krokodil volt. A függetlenség kikiáltása után sokan közülük az új hadsereg tisztjei lettek Zimbabwében. Mnangagwa szinte minden miniszteri posztot betöltött már, de mindenki csak úgy emlékszik rá, mint a titkosszolgálat főnökére. Szakmáját a kommunista Kínában tanulta meg, és egy olyan dandárt vezényelt, melyet Észak-Koreában képeztek ki. Hihetetlen brutalitással számoltak le a rendszer ellenfeleivel. A dandárt azután a nemzetközi tiltakozás hatására feloszlatták, de senkit sem büntettek meg. Tovább szolgáltak a hadseregben. Most pedig viszonozták a szívességet.

Hogy a régi harcostárs hoz-e valódi változást, az majd csak idővel derül ki. Mindenesetre könnyű dolga nem lesz: a mugabei örökség elszegényedett országot, hiperinflációt, hatalmas munkanélküliséget, elnyomást jelent Afrika egykor egyik leggazdagabb országában. De ma még az ellenzék egy része is ünnepel Zimbabwében.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez