Vallási elvonókúra a Kalifátus oroszlánkölykeinek

Az Iszlám Állam összeomlott, de mi lesz azokkal a gyerekkatonákkal, akik az önjelölt próféta fekete zászlaja alatt küzdöttek? A Szíriában állomásozó török hadsereg különleges iskolát hozott létre a számukra, amely leginkább vallási elvonókúrára hasonlít.

“A legfontosabb az, hogy küzdünk az Iszlám Állam ideológiája ellen!” – hangsúlyozza Huszein Nasszer igazgató, aki a CNN hírtelevízió riporterének nyilatkozott. Ennek megfelelően a tanárok szinte kizárólag imámok vagy hittudósok, akik a Koránra hivatkozva próbálják meg a gyerekkatonák tudatának megváltoztatását.

Khalil például csak most 14 éves, de komoly harcos öntudata van. Igaz, hogy az első napon megsebesült, hiszen a gyerekkatonákat az Iszlám Állam ágyútölteléknek használta. A kis dzsihádharcosok ennek ellenére fanatikusan küzdöttek. Mégis miért? Nem félt? “Csak előre szabad nyomulni. Hátrálni nem szabad!” – válaszolta a 14 éves gyerekkatona, akinek szellemi színvonala messze elmarad a kortársaitól. Ez nem is csoda, hiszen Szíriában hat éve dúl a polgárháború és közben szünetel a tanítás. Ez az iskola Aleppó tartományban van, ott, ahol a legfanatikusabb milíciák harcoltak. A törökök részben azért vonultak be, hogy kiszorítsák ezeket az iszlamista milíciákat, de a fő cél nem ez volt, hanem az, hogy megakadályozzák az YPG nevű kurd milícia térnyerését. Ez a milícia jó kapcsolatot ápol a PKK nevű, Törökországban működő kurd fegyveres szervezettel, melyet Erdogan elnök terrorista csoportnak tart. Az USA viszont támogatja az YPG milíciát pénzzel és fegyverrel. A törökök attól tartanak, hogy a kurdok valamiféle közös államot kívánnak létrehozni, hiszen több mint negyven millióan vannak! Szírián kívül Törökországban, Iránban és Irakban élnek nagy számban kurdok. Az Irakban élők ki is kiáltották a függetlenségüket, de ezt senki sem ismeri el.

A nemzetiségileg és vallásilag hihetetlenül megosztott Közel-Kelet most, az Iszlám Állam bukása után új helyzettel kerül szembe. Eddig az Iszlám Állammal való szembenállás egyesítette a legkülönfélébb erőket. Most viszont könnyen kialakulhat a mindenki háborúja mindenki ellen. Ezért látogatott Aszad szír elnök Szocsiba. Ahol Putyin elnök utána Erdogan török és Rohani iráni államfővel találkozott. Közben Aszad ellenfelei Szaúd-Arábiában tanácskoztak. A jövő teljesen bizonytalan. Úgyhogy nem csoda, ha a Kalifátus kis oroszlánkölykei, a gyerekkatonák csak azt tanulják meg a vallási elvonókúrán, hogy a fanatizmus káros a társadalmi együttélés szempontjából. Azt viszont senki sem tudja megmondani a bukott Kalifátus gyerekkatonáinak, hogy mi vár rájuk a jövőben, az Iszlám Állam után Szíriában és Irakban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez