Meghalt Putyin kritikusa a börtönben

Életfogytig tartó büntetését töltötte a 68 éves Jurij Sutov, amikor feltehetően szívinfarktusban elhunyt december 12-én. A szentpétervári képviselő az 1990-es évek elején Vlagyimir Putyinnal is együtt dolgozott.

Az orosz sajtóban tegnap jelent meg a hír, hogy a permi Fehér Hattyú kolóniában meghalt Jurij Sutov. Bár a halálával kapcsolatos vizsgálatok még folynak, a holttestet már átadták a hozzátartozóknak, számolt be az ITAR-TASZSZ hírügynökség.

A férfi karrierjét a leningrádi építési vállalatnál (Glavleningradsztroje) és a városi központi statisztikai hivatalnál kezdte még a szovjet időkben. Majd az 1980-as években öt év börtönre ítélték fosztogatás miatt.

A rendszerváltás után Szentpétervár első kormányzója, Anatolij Szobcsak tanácsosaként tevékenykedett, de mivel munkáját nem végezte elég hatékonyan menesztették hivatalából. Később városi képviselő lett, majd azzal szerzett magának hírnevet, hogy korábbi főnökéről és a város külföldi befektetéseivel foglalkozó munkatársáról, Vlagyimir Putyinról, elmarasztaló információkat gyűjtött. 1992-ben zsarolás és magánvagyon megsértése miatt vonták felelősségre, de végül ejtették a vádakat.

1998-ban amiatt kritizálta Sutov Putyint, aki akkor már a Szövetségi Biztonsági Szolgálat főnöke volt, hogy feketelistára helyezte Szobcsákot saját, pétervári pozíciója megtartása érdekében.

A következő évben bűnszervezet fenntartásával vádolták, mondván ő szervezte és rendelte meg hat üzletember meggyilkolását. Emiatt 1999-ben az akkori legkegyetlenebb orosz börtönbe zárták, ahonnan azonban 1,5 év múlva kiengedték. Az életfogytiglani ítéletet végül 2006-ban rótták ki, annak ellenére, hogy a vádakat végig tagadta.

(Kép: Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez