Katalónia szakadjon el Spanyolországtól és lépjen ki az Európai Unióból

Ezt javasolja Carles Puigdemont, a tartomány száműzetésben élő vezetője.

Brüsszelben mindig is világosan megfogalmazták: ha Katalónia elszakad Spanyolországtól, akkor ezzel automatikusan kívül helyezi magát az Európai Unión. Carles Puigdemont eddig az uniós tagság híve volt, de most népszavazást javasolt arról, hogy kilépjen-e Katalónia az Európai Unióból?! Közben egy közvélemény-kutatásból kiderült, hogy

Katalónia lakóinak többsége nem akar elszakadni Spanyolországtól.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 71%-a azt szeretné, hogy Katalónia maradjon része Spanyolországnak. Csak 24% van azon a véleményen, hogy mindenáron ragaszkodni kell a függetlenséghez, melyet a helyi vezetés bejelentett az október elsejei népszavazásra hivatkozva. Ezt követően Spanyolország modern történelmének legnagyobb politikai válsága bontakozott ki. A központi kormány leváltotta a helyi vezetést és Madrid kézbe vette az irányítást. Egyidejűleg választást írtak ki december 21-re. Az El Pais című lapban közzétett közvélemény-kutatás épp azt tudakolta: ki hogyan szavazna a függetlenségről?

A Metroscopia közvélemény-kutató intézet 1.800 embert kérdezett meg. Ezt sokan kevésnek tartják, hiszen a közvélemény rendkívüli mértékben megosztott ebben a kérdésben Katalóniában. Jelenleg a helyi parlamentben a függetlenség hívei vannak többségben. A központi kormány azt reméli, hogy a függetlenség hívei veszítenek és Katalónia továbbra is Spanyolország része marad. Carles Puigdemont, a katalán függetlenségi mozgalom vezére, aki emigrációban van, úgy nyilatkozott: döntő fontosságú lehet a részvétel aránya. A közvélemény-kutatás szerint a választópolgárok több mint 80%-a az urnákhoz járul majd, amikor Katalónia függetlenségéről szavaznak december 21-én.

Fotó: Flickr

(Visited 32 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez