Ünneprontás Moszkvában

Miközben Putyin elnök a futball-világbajnokság sorsolásán parádézott és parolázott Pelével, Maradonával és Ronaldóval, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dopping miatt három orosz sportolót végleg eltiltana.

A doppingolás megszervezésével meggyanúsították Vitalij Mutkót, aki amellett, hogy a labdarúgó-szövetség elnöke, egyben sportállamtitkár is Moszkvában. Vitalij Mutko természetesen tagad és politikai célú összeesküvésről beszél. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint az orosz csapat szisztematikusan doppingolt és kijátszotta az ellenőrző rendszert. Emiatt sok érmet vissza kellett adniuk és az orosz sportolók nem vehetnek részt a közelgő téli olimpián Dél-Koreában.

Nemcsak ez a bajuk az oroszoknak a sportban, mert miközben zajlott a futball vébé sorsolása a Kremlben, folytatódott a korrupciós vizsgálódás Svájcban Hét évvel ezelőtt Sepp Blatter, a FIFA örökösnek látszó vezére elcsukló hangon jelentette be: új országok kapják a világbajnokság rendezési jogát, 2018-ban Oroszország és 2022-ben Katar. Azóta a FIFA teljes vezérkara belebukott az ügybe – élén a svájci Sepp Blatterrel. A svájci rendőrség 180 korrupciós ügyet vizsgál! A FIFA székhelye Lausanne-ban van, ezért ők az első számú érintettek, de vizsgálódik New Yorkban a nemzetközi korrupcióellenes ügyészség, a francia, a brazil rendőrség és még mások is. A korrupciós vádak zöme Katart érinti. Legutóbb a brazil labdarúgó-szövetség exelnökét vádolták meg azzal, hogy 22 millió dollár érkezett a számlájára rögtön azután, hogy megszavazta: Oroszországban és Katarban legyen a világbajnokság. A gyanú szerint a brazil ex- focifőnök tovább osztott a 22 millióból másoknak is. A döntést a FIFA 22 tagú vezérkara hozta meg – közülük 13-at felfüggesztettek. A FIFA saját etikai bizottsága egy García nevű amerikai ügyész vezetésével készített jelentést, mely tisztára mosta Oroszországot. Ez vicc – mondta New Yorkban a korrupcióellenes ügyészség, melynek kérésére a FIFA-vezérkar hét tagját ülésezés közben csípte el a svájci rendőrség. Erre újabb FIFA-jelentés készült, Cornel Borbely svájci ügyvéd vezetésével. Ebben megfogalmazódtak bizonyos kétségek. Ez kevés volt a korrupcióellenes ügyészségnek New Yorkban, de túl sok a FIFA-nak. Cornel Borbelyt nem választották újra az etikai bizottság élére…

Ebben a kissé morózus légkörben rendezték meg a világbajnokság sorsolását a Kremlben, melynek ura apait-anyait beleadott a szervezésbe. Az aranylabdás brit Gary Lineker volt a műsorvezető, a kupát Miroslav Klose, a lengyel-német világbajnok (2014) mutatta be a közönségnek. “Sajnos, mi vagyunk az esélyesek!”- nyilatkozta Joachim Löw, aki világbajnoki győzelemhez vezette csapatát. A brazilok fölényes legyőzése a saját otthonukban különösen emlékezetes fegyvertény marad. Mégis sokan úgy látják, hogy Németország mellett ők az esélyesek. Legalábbis Neymarnak, a 25 éves brazil csodacsatárnak ez a véleménye.

Kik végezték a sorsolást ? Hét olyan “nagykövet”, akinek annak idején döntő szerep jutott a világbajnokság megnyerésében. Közülük csak egyetlen legendás név : Diego Maradona (Argentína). A sorsolást végző nyolcadik futballista nem nyert világbajnokságot, de ő képviseli a rendező országot: a 91 éves Nyikita Szimonjan a szovjet futballválogatottat erősítette még 1958-ban…

Nem lesz ráfizetés a világbajnokság? Minden bizonnyal az lesz: 390 milliárd rubelbe kerül a 12 új stadion – ez 5,6 milliárd euró. Eredetileg csak 335 milliárdot terveztek. Szamara városában sehogy sem áll a stadion építése, ezért Putyin kirúgta a kormányzót. Brazíliában a költségvetés beleroppant a futball világbajnokság és az olimpia rendezésébe. Az egész politikai vezetés belebukott: még elnököket is vádolnak korrupcióval Brazíliában. Ez aligha fordul elő Putyin Oroszországában. Minden oroszok ura jövőre újra kívánja választatatni magát. Ezért volt nagy a felhajtás a Kremlben, ahol pénteken kiderült: a 32 csapat kivel kerül egy csoportba a futball-világbajnokságon jövő nyáron, június 14 után Oroszországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez