Észak-Korea: köszönjük az ifjú tábornoknak, hogy atomhatalommá tett minket

Nagyszabású tömeggyűlést tartottak Phenjanban a Kim Ir Szen téren a legutóbbi sikeres rakétakísérlet tiszteletére. Észak-Korea szerint az új interkontinentális rakéta képes elérni az USA szárazföldi területét is. Olyan nagy a robbanófeje, hogy abba egy atombomba belefér. Ezért a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer immár nukleáris hatalomnak tekinti magát.

Maga az ifjú tábornok, Kim Dzsongun nem vett részt a tömeggyűlésen, ahol civilek és katonák egyaránt jelen voltak. Észak-Korea vezére nem is szokott ellátogatni az ilyen rendezvényekre, melyek célja a rendszer dicsőítése. Helyettese, Pak Kwang Ho mondta az ünnepi beszédet. Közölte: az Egyesült Államok megrendült annak a hírnek a hallatára, hogy Észak-Korea immár nukleáris nagyhatalom! Ezentúl senki sem sértheti meg a szuverenitásunkat – hangsúlyozta a Koreai Munkapárt alelnöke.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hamarosan ülést tart, hogy megvitassa az észak-koreai fenyegetés ügyét. Az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy minden állam szakítsa meg a kapcsolatait Észak-Koreával, mert így Kim Dzsongun rákényszerülhet a tárgyalásokra. Washington elképzelését sem Kína, sem Oroszország, sem pedig Németország nem fogadja el. A nagyhatalmak arra akarják rávenni Amerikát, hogy fogadja el Peking kompromisszumos javaslatát. Eszerint Észak-Korea beszüntetné nukleáris és rakétakísérleteit, cserébe pedig az USA és Dél-Korea nem rendezne nagy hadgyakorlatokat, melyeket Észak-Koreában háborús fenyegetésnek tartanak. Egyelőre egyik fél sem enged, de a katonai megoldás kockázatát sem vállalják fel, mert ennek beláthatatlan következményei lennének a sűrűn lakott koreai félszigeten…

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez