Egy évszázad után elkészült Észak-Amerika legnagyobb katolikus temploma

A Szentháromság-kupola befejezésével teljesnek mondható a Szeplőtelen Fogantatás bazilika, amely évi egymillió látogatót vonz a világ minden tájáról.

Száz éve kezdték el, pénteken pedig végre átadták a washingtoni Szeplőtelen Fogantatás bazilika egyik legfontosabb munkálataként számon tartott Szentháromság kupolát. A 24 tonna velencei üvegből készült modernkori mestermű a bazilika központi hajójának mennyezetén látható. Az egyik legnagyobb templomi mozaik a világon, 14 millió üvegdarabból áll. Megjeleníti a Szentháromságot, Szűz Máriát, a szenteket és az angyalokat, a négy evangélistát és a niceai zsinatot is.

Az átadást kétórás szentmise követte a washingtoni érsekséghez tartozó bazilikában. Ferenc pápa utoljára 2015-ben látogatta meg a felújítási munkálatokat. Most ugyan személyesen nem vett részt az ünnepségen, de levélben köszöntötte a kupola elkészültét és a jelenlévőket.

000dome

A Szeplőtelen Fogantatás bazilika Észak-Amerika legnagyobb katolikus temploma, egyike a világ tíz legnagyobb templomának is. Elkészültével a világ legnagyobb befejezetlen római katolikus bazilikája cím egyedüli birtokosa a barcelonai Sagrada Família lett, amelynek elkészültét 2026-ra ígérték.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez